Stelea: "E posibil ca Tătăruşanu să apere cu Italia"

Antrenorul secund al naţionalei României e încântat de prestaţiile portarului stelist. În Giuleşti, portarul Stelei a scos mingi de-a dreptul incredibile, exasperându-i pe jucătorii antrenaţi de Marius Şumudică.

Steaua a completat, joi seară, tabloul semifinalistelor actualei ediţii a Cupei României la fotbal. Echipa din Ghencea s-a impus la limită, scor 1-0, pe terenul rivalilor de la Rapid, unicul gol al meciului fiind înscris de Romeo Surdu, în minutul 49.

Eroul "roş-albaştrilor" a fost însă Ciprian Tătăruşanu. În Giuleşti, portarul Stelei a scos mingi de-a dreptul incredibile, exasperându-i pe jucătorii antrenaţi de Marius Şumudică. De altfel, pe parcursul acestui sezon, steliştii îi datorează lui Tătăruşanu calificarea în grupele Ligii Europa, reuşită la penalty-uri, în dauna elveţienilor de la Grasshopper Zürich, remiza de pe terenul olandezilor de la Utrecht, iar apoi victoria din Ghencea, repurtată în faţa aceleiaşi formaţii, dar şi calificarea în "sferturile" Cupei României, obţinută la penalty-uri, în faţa formaţiei Sportul Studenţesc. După ce în ultimii ani au fost chinuiţi de gafele memorabile ale "circarilor" Carlos, Andrey şi Zapata, "roş-albaştrii" s-au liniştit în privinţa portarului.

Ciprian Tătăruşanu a fost achiziţionat de Steaua în 2008, de la Gloria Bistriţa, în schimbul sumei de 1,5 milioane de euro, însă a mai fost lăsat să apere un an la ardeleni. Portarul a început ca titular sezonul trecut, dar prestaţiile neconvingătoare pe care le-a avut şi schimbarea antrenorului Cristiano Bergodi cu Mihai Stoichiţă l-au trecut pe banca de rezerve.

"A crescut mult în acest sezon"

În vară, Tătăruşanu a fost readus de Victor Piţurcă între buturile Stelei şi a rămas titular, în ciuda rotirilor de antrenori care au avut loc la clubul din Ghencea. După meciul din Giuleşti, Helmuth Duckadam, preşedintele Stelei, susţine că goalkeeperul "roş-albaştrilor" ar merita să apere poarta naţionalei României în amicalul cu Italia, programat pe 19 noiembrie, la Klagenfurt (Austria).

"Am o părere foarte bună despre Ciprian Tătăruşanu, ca dovadă că el este unul dintre portarii echipei naţionale. A crescut mult în acest sezon şi se poate spune că Steaua are în acest moment portarul valoros pe care îl căuta de mai mult timp. E posibil ca Tătăruşanu să apere în meciul amical cu Italia", a declarat ieri, pentru EVZ, Bogdan Stelea, antrenorul secund al echipei naţionale a României. Cupa României - sferturi de finală

Rapid Bucureşti - Steaua României 0-1 Surdu (49)

Rapid: D. Coman 5 - R. Duarte 5, M. Antonio 7, M. Constantin 6, Bozovici 6, N. Grigore 5, Spadacio 6, M. Roman 5 (53, S. Frunză 5), Herea 5 (71, Sburlea 5), Cesinha 4 (63, C. Costa 6), Cassio 4. Antrenor: Marius Şumudică.

Steaua: Tătăruşanu 9 - Martinovici 6, Galamaz 6, Gardoş 8, Brandan 6, Bicfalvi 7, Angelov 5 (76, L. Marinescu), Nicoliţă 5, Surdu 7, Cr. Tănase 7 (80, C. Matei), Bilaşco 5 (56, Kapetanos 5). Antrenor: Marius Lăcătuş.

Arbitri: Al. Tudor 6 - M. Nagy 6, M. Orbuleţ 6. Stadion: "Giuleşti - Valentin Stănescu" - Bucureşti; Spectatori: 10.000. INCIDENTE

"Îşi introduc torţele în anumite părţi anatomice"

Suporterii Stelei şi-au dat din nou în petic la meciul din Giuleşti, reuşind să întrerupă partida după ce au aruncat în toate direcţiile cu ce-au găsit la îndemână: torţe, petarde, scaune şi beţe de la steaguri. Jocul a fost oprit timp de opt minute, iar galeria "roş-albaştrilor" a fost evacuată.

Firma de pază angajată de clubul Rapid n-a reuşit să prevină haosul creat de oaspeţi, deşi s-a descoperit cum reuşesc suporterii să introducă materialele pirotehnice în stadion. "Îşi taie tocurile de la încălţări sau îşi fac nişte branţuri speciale sub care bagă torţele. Unii le introduc şi în anumite părţi anatomice", a explicat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

"Probabil s-a făcut exces de zel"

Dinu Gheorghe, preşedintele Rapidului, a găsit o scuză penibilă pentru deficienţele organizatorice. "Am angajat o firmă de pază şi protecţie care este total stelistă! Luni vom rezilia contractul pe care-l avem cu ei şi îi vom da în judecată", a spus "Vamă", motivând astfel cum au intrat steliştii cu torţe. Obiecte pirotehnice au fost aruncate însă şi de galeria Rapidului.

280 dintre cei 406 stelişti prezenţi în Giuleşti au fost duşi la mai multe secţii de poliţie. Jandarmeria a dat amenzi în valoare totală de 143.000 de lei, iar 11 persoane sunt cercetate penal.

Dincolo de incidentele provocate de suporteri, rămâne imaginea terifiantă oferită de jandarmi care-i loveau cu o plăcere sadică pe fani în momentul evacuării. Marius Militaru a oferit o explicaţie halucinantă pentru actele sălbatice: "E posibil să fi fost loviţi şi oameni nevinovaţi, dar fanii, când vin în grup organizat, îşi asumă şi astfel de intervenţii. Probabil că unii jandarmi au făcut exces de zel. Legea prevede că evacuarea trebuie făcută în 60 de secunde, de aceea s-a intervenit în forţă". (Octavian Cojocaru)

SADIC. Jandarmul din centru radiază de fericire când altoieşte un suporter

SANCŢIUNI

Derby-ul Steaua - CFR Cluj, cu porţile închise

Comisia de Disciplină a FRF a decis ieri ca Rapid să joace un meci (n.r. - cel cu "U" Cluj) cu porţile închise şi să plătească 40.000 de lei amendă, iar Steaua va fi nevoită să pună lacăt la porţi la următoarele două partide de acasă (cu Gaz Metan şi CFR Cluj) şi va "dona" 60.000 de lei. "E ilogic. Rapid a organizat meciul. Vom face apel. Nu ne-am implicat în deplasarea galeriei, n-am avut nicio putere", a tunat Helmuth Duckadam, preşedintele Stelei. Clubul Rapid a postat un comunicat în care i-a acuzat pe fanii "roş-albaştrilor" de "tentativă de omor". Steliştii au replicat că vor da în judecată Jandarmeria pentru bătaia, interdicţiile şi amenzile încasate.

FAVORITE

Steaua şi Dinamo ar putea disputa finala Cupei, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1990

Mugur Băileşteanu

Steaua, Dinamo, FC Braşov şi Gloria Bistriţa sunt cele patru echipe calificate în semifinalele Cupei României. Deşi puţini le dădeau vreo şansă, ultimele două formaţii au reuşit să furnizeze marile surprize ale "sferturilor" competiţiei.

Echipa de la poalele Tâmpei este antepenultima clasată în Liga I, dar a reuşit să o învingă cu scorul de 1-0 pe FC Timişoara, grupare ce nu cunoscuse înfrângerea în actualul sezon. La rândul ei, Gloria Bistriţa a câştigat cu acelaşi scor pe terenul celor de la CFR Cluj, echipă care a câştigat ultimele trei ediţii ale Cupei României.

Şefii FRF au decis ca şi la tragerea la sorţi a partidelor din semifinale, programată pe 26 noiembrie, să existe două urne valorice. Din prima vor face parte Steaua şi Dinamo, iar din cea de-a doua - FC Braşov şi Gloria Bistriţa. Aşa că sunt şanse foarte mari ca steliştii şi dinamoviştii să se înfrunte în finala Cupei, programată pe 25 mai, la Braşov. Ultima finală dintre cele două rivale a avut loc în 1990, "câinii" câştigând cu 6-4. Cu un an înainte, Steaua a cucerit Cupa chiar la Braşov, după 1-0 cu Dinamo.