Stela Popescu, regina comediei românești. Dramele din viața sa au învățat-o să aibă o voință de a străluci pe scenă și în viață.
A văzut lumina zilei în România Mare, în Basarabia acum 89 de ani. Ne-a părăsit acum 7 ani, într-o zi de toamnă târzie.
Stela Popescu, din Basarabia, în România
Stela Popescu s-a născut la Slobozia-Hodorogea, în Orhei, Basarabia, România Mare, la 21 decembrie 1935. Stela Popescu a văzut lumina zilei în familia unor învățători din Orhei. Avea mai puțin de cinci ani când ea și mama ei au trebuit să plece în refugiu, în România. Tatăl ei a ajuns, ca intelectual în Siberia.
Stela Popescu a dat examen de admitere la facultate fiind admisă la Institutul Maksim Gorki de Limbă Rusă în 1953. A intrat ca actriță amatoare în echipa artistică a Ministerului de Interne. În 1956, a intrat la IATC. Va juca la Brașov, pe atunci, orașul Stalin. La teatrul de acolo va juca în peste 400 spectacole.
Stela Popescu a devenit regina comediei românești
Stela Popescu a jucat alături de Ștefan Bănică Sr, apoi de Alexandru Arșinel în duete muzicale și muzical-umoristice. Stela și Arșinel, duo-ul făcut pentru comedie a fost cel mai longeviv de pe scena românească. Nu a fost seară de Revelion atât înainte de 1989, cât și după, în care Stela și Arșinel să nu facă show de zile mari,
Marea actriță a jucat în filme de comedie, filme cu tematică proletcultistă, dar și în telenovele. A jucat roluri de secretară, soție, mamă, iubită înșelată, starletă feminină într-o bandă de mafioți. A fost pur și simplu adorată de către publicul său, pe plan național și chiar internațional.
A fost căsătorită cu doi scenariști de renume. Și-a revăzut miraculos tatăl după zeci de ani în URSS
Stela Popescu a fost căsătorită cu marii scenariști Dan Puican și Mihai Maximilian. A povestit cum a ajuns să-și revadă tatăl în turneu în URSS. Își amintea că tatăl ei avea ochi căprui când îl văzuse ultima dată. Acum, la revedere, în URSS, tatăl ei avea ochi albaștri. Tatăl i-a spus că plânsul i-a limpezit ochii. Nu credea să își mai vadă fiica vreodată cât timp fusese deportat în Siberia și după stabilirea cu domiciliu fixat la eliberarea din Gulag.
Marea actriță a rememorat zilele cumplite ale comunizării României. În ciuda dramelor pe care le-a trăit, Stela Popescu ne-a învățat că râsul ne ușurează și ne prelungește viața.