Ştefan Pleşoianu: stăpânul felinelor din arenă

De 20 de ani, dresează animale. Acum se luptă cu tigri şi cu lei de dragul meseriei. Îl vedeţi la Circul Globus în fiecare weekend.

Când ai petrecut o viaţă printre animale sălbatice, nu s-ar putea crede că îţi mai e frică de ceva. Cu toate acestea, fiecare nesupunere, fiecare labă ridicată când nu ar trebui îi dau emoţii dresorului. Emoţii pe care trebuie să şi le stăpânească. Nu trebuie să-i arate leului frica, trebuie să-l domine prin atitudine. Trebuie să-i arate cine e stăpânul. Chiar dacă asta înseamnă ca tunurile de apă să fie pregătite oricând, chiar dacă au murit prea mulţi dresori sfâşiaţi de animalele din arenă.

„Şi dacă stai la jumate de metru mai în stânga sau în dreapta decât la repetiţii, dacă mişti băţul puţin altfel, ei nu mai fac ce le spui tu. De asta, când intru în arenă nu mă doare capul, nu mi-e foame, nu mi-e sete, nu mi-e frică, n-am nimic. Ştiu că e periculos şi nu trebuie să le arăţi ce simţi, să-i faci să te respecte. Şi dacă ţi-e frică, n-ai nicio şansă să faci asta“, încearcă „să sufle“ din secretele meseriei Ştefan Pleşoianu - dresor la Circul Variete Globus.

Pe el îl urmăresc cu teamă şi admiraţie mii de ochi de copii. Pe el, fiicele lui îl văd doar în vacanţe, pe el l-a atacat acum două săptămâni un leu alb cu care lucrează de mai bine de doi ani şi jumătate. El s-a întors în arenă, cu tot cu leul buclucaş, de dragul meseriei. Are 40 de ani şi nu se gândeşte la pensionare, dar şi-a făcut asigurare de viaţă şi încearcă să-şi reorienteze cele două fetiţe spre meserii din afara circului. „Fără mine nu pot sta împreună“

Tigrii Schami, Amza, Beligan, Budur, Amur, King şi leii Leo şi Damian sunt partenerii de scenă şi de viaţă ai dresorului Ştefan Pleşoianu. Cu ei, dresorul lucrează de când aveau un an şi jumătate. Acum au aproape 4 ani, iar Pleşoianu spune că, uneori, poate dura şi un an de muncă zilnică până când un animal să poată intra într-un spectacol.

Este printre puţinii dresori din Europa care lucrează cu lei albi, pentru că în lumea circului european nu sunt decât patru astfel de exemplare: trei la Circul Globus şi unul la un circ mare din Germania. După ce a dresat cai, cămile, elefanţi, a lucrat cu girafe, rinoceri „şi alte animale domestice“ - cum spune Pleşoianu -, s-a apucat de grupuri de feline. Nu pentru că i s-a urât cu binele, cum ar putea crede multă lume, nici pentru că voia bani mai mulţi, ci pentru că aşa şi-a dorit dintotdeauna. A început ca asistent de dresor la 20 de ani, iar modelul şi învăţătorul lui făcea numere de circ cu lei şi tigri.

„Când îl vedeam la repetiţii, intram şi eu cu el şi lucram împreună. Tot timpul, visul meu ăsta era, să lucrez cu lei şi tigri. Şi el m-a sfătuit, şi mi-a zis: «Când o să treacă destul timp şi o să ai experienţă, şi o să fii destul de sigur pe tine, o să faci şi asta»“, face Pleşoianu un rezumat al drumului profesional pe care l-a străbătut.

Primul grup de feline pe care l-a pregătit a fost în Spania, unde a lucrat patru ani. Din 2005, a venit la Globus şi face pace între cele opt animale periculoase pe care le „antrenează“. „Fără mine nu pot sta împreună“, se mândreşte, cu uşoară sfială şi teamă autoritară în glas, Ştefan Pleşoianu. Animalele de acasă fac „lucruri elementare“

Iubeşte mult animalele, dar i se pare o idee total greşită cea că „vedetele“ de la circ sunt chinuite, pentru că, „în primul rând, animalele care ajung la circ sunt născute în captivitate. Lei şi tigri albi nici nu există în libertate, pentru că nefiind coloraţi nu s-ar putea camufla şi ar fi tot timpul expuşi la pericole“.

Şi, apoi, „la circ, 24 din 24 de ore animalele sunt supravegheate. Avem îngrijitori, inclusiv noi, dresorii, care ne ocupăm de ei. Pentru că de pe urma acestor animale ne câştigăm şi noi existenţa. În libertate trec săptămâni în care nu vânează, săptămâni în care nu beau apă. În schimb, la noi, animalele trebuie hrănite. Pentru că nu poţi să intri cu el în arenă nemâncat“, conchide Pleşoianu.

Dragostea de animale îl urmăreşte peste tot. Chiar dacă nu petrece mai mult de câteva ore pe zi acasă, şi-a luat doi câini şi are acvariu. „Mă mai duc şi la căţei, îi scot afară la plimbare, dar majoritatea timpului stau cu felinele“. Meseria însă nu a mai luat-o până acasă. Şi-a învăţat câinii doar „lucruri elementare. Să nu facă în casă, de astea“. CV Jumătate de viaţă la circ Ştefan Pleşoianu are 40 de ani, iar la 20 de ani a fugit din ţară. A ajuns în Germania şi singurul loc de muncă pe care l-a găsit a fost la Circul Probst. Acolo a rămas timp de patru ani asistent de dresor, după care a început să facă propriile numere de dresaj la Circul Americano din Italia. După patru ani a ajuns Spania, tot la Americano.

A urmat Circul Louis Knie din Austria, ţară în care şi-a stabilit şi familia. În 2001, s-a reîntors în Spania. La Circul Globus, unde este din 2005, are două numere de dresură în spectacolele din weekend: dresură de cai şi cămile, şi numărul-vedetă al spectacolului, cel cu opte feline: doi lei şi şase tigri din rase diferite: bengalezi, siberieni şi albi.