Vicecampioana Romaniei la fotbal a incheiat miercuri seara cea mai neagra campanie a sa in grupele competitiei.
Echipa de fotbal Steaua a pus punct, miercuri seara, celei mai paguboase pagini din istoria participarilor sale in grupele Ligii Campionilor. Si a facut-o intr-un stil care „a consacrat-o” in actuala stagiune: infrangere, 1-2 cu Arsenal, pe stadionul „Emirates”, din Londra.
Aflata la a doua participare consecutiva in cea mai titrata si banoasa intrecere intercluburi din lume, formatia pastorita de Gigi Becali a iesit in paguba la capitolele imagine si rezultate, intrand insa in istorie cu un record negativ din pricina faptului ca a acumulat un singur punct in sase partide.
Mai mult decat atat, rezultatele rusinoase au fost „asezonate” cu prestatii jalnice. Desi s-a aflat la al doilea sezon consecutiv in grupe, Steaua n-a aratat plusul de valoare si de experienta care s-ar fi impus. „Ros-albastrii” n-au fost in stare sa administreze ceea ce cu efort si entuziasm se parea ca au adunat, anul trecut, odata cu victoria de la Kiev, cu dinamovistii ucraineni.
In sezonul actual, de dezastrul care a patat cariera a trei antrenori (Gica Hagi, Massimo Pedrazzini si Marius Lacatus) este raspunzator, in buna masura, Gigi Becali, patronul-dictator al formatiei din Ghencea. Steaua a atins pragul de jos al participarilor sale europene. Echipa a parasit grupele Ligii cu un singur punct in palmares si cu coada-ntre picioare, nereusind nici macar accederea in primavara europeana, prin intermediul Cupei UEFA.
In precedentele patru campanii purtate in faza grupelor, Steaua a strans sase puncte (editiile ‘95-’95 si ‘95-’96), cinci puncte (sezonul ‘06-’07) si patru puncte (‘96-’97).
HIBE
Lider la ofsaiduri, ultima la posesie si la suturi
Intr-un top al celor 32 de echipe care au evoluat in grupele Ligii Campionilor, clasament intocmit pe baza punctelor acumulate, Steaua ocupa in acest sezon pozitia a 30-a. Mai nevoiase decat „turma” lui Gigi Becali sunt gruparile Dinamo Kiev (0 puncte) si TSKA Moscova (un punct).
Spre deosebire de Steaua, ucrainenii au insa scuza ca partenerele lor de intrecere au fost exclusiv formatii puternice din Vest. „Ros-albastrii” au avut avantajul, de care insa n-au stiut sa beneficieze, de a fi avut cel putin o adversara abordabila, Slavia Praga, campioana Cehiei.
Fosta castigatoare a Cupei Campionilor Europeni e codasa si la alte capitole importante ale jocului de fotbal: posesia balonului, suturi pe poarta si cornere, dar conduce netulburata la numarul de ofsaiduri. Steaua s-a inscris in linia evolutiilor inregistrate de echipele din Est: Besiktas Istanbul, Sahtior Donetk, Dinamo Kiev si TSKA Moscova. Toate aceste grupari au obtinut „lingura de lemn” in grupele din care au facut parte.
GRUPA H
ARSENAL - STEAUA .......................2-1 Marcatori: Diaby (8), Bendtner (42) / Zaharia (68)
ARSENAL: Lehmann 6 - B. Sagna 6 (72, L. Diarra 6), Gallas 6, Senderos 6, A. Traore 7 - Song 7, Diaby 8 (72, Eboue 6), Denilson 6 - Walcott 8, Van Persie 8 (66, Eduardo 7), Bendtner 8. Antrenor: Arsene Wenger
STEAUA: Zapata 7 - Emeghara 6, D. Goian 5, Rada 4, Nesu 3 - Neaga 5 (66, Zaharia 7), Ov. Petre 6, Lovin 5, Cristocea 4 (54, Surdu 6) - N. Dica 6, V. Badea 5 (81, Golanski). Antrenor: Marius Lacatus
Stadion: „Emirates Stadium”; Spectatori: 59.786; Arbitri: I. Baskakov 5 - T. Kalugin 6, A. Averianov 6 (toti din Rusia).