Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta, în cadrul seriei de micro-expoziţii "Exponatul lunii", steagul lui Ştefan cel Mare", cu o broderie bizantică cu imaginea Sdântului Gheorghe.
Vernisajul va avea loc în data de 6 iulie, ora 11.00, evenimentul având invitaţi de marcă precum Henry Paul, Ambasador Extraordinar al Republicii Franceze în România şi Iurie Reniţă, Ambasador Extraordinar al Republicii Moldova în România. Lipseşte stema Moldovei În cadrul vernisajului, specialiştii vor prezenta procesul de restaurare întreprins pentru punerea în valoare a obiectului de patrimoniu. Steagul lui Ştefan cel Mare este o broderie de origine bizantină, care îl prezintă pe Sfântul Gheorghe, considerat un simbol al victoriei militarilor. Obiectul a stârnit o serie de controverse, iniţial lansându-se ipoteza că stindardul ar fi fost purtat de Ştefan cel Mare în luptă. Totuşi, specialiştii au infirmat această ipoteză, din cauza absenţei stemei Moldovei, caracteristică stindardelor militare.
Stindardul a fost recuperat de pe Muntele Athos Valorsul obiect de patrimoniu a fost recuperat în 1917, de la Mânăstirea Zographou (Muntele Athos), cu ajutorul generalului francey Maurice Sarrail, comandantul trupelor aliate din Salonic. Iniţiativa recuperării steagului lui Ştefan cel Mare a aparţinut lui Ion I.C. Brătianu, Ministerul de Război român intrând în posesia obiectului la 22 februarie 1920, pentru a fi expus la Muzeul Militar. Stindardul a fost supus unui lung şi complicat proces de restaurare, care a durat circa şapte ani. Steagul lui Ştefan cel Mare va putea fi admirat în cadrul micro-expoziţiei "Exponatul lunii la Muzul Naţional de Istorie a României", în luna iulie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.