Statul vrea comoara din Marea Neagră. Se va schimba viața românului?

Statul vrea comoara din Marea Neagră. Se va schimba viața românului?

Statul român și-a redirecționat atenția către comoara țării din largul Mării Negre. Statul dorește preluarea zăcământului de gaze Neptun Deep.

Acesta se află, momentan, sub proprietatea ExxonMobil. Statul român dorește să preia 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep prin intermediul Romgaz.

Dezvăluirea a fost făcută chiar de ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Virgil Popescu afirmase într-o emisiune online a EM 360, că polonezii de la PGNIG au renunţat la intenţia de a prelua o parte din zăcământul Neptun Deep.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a punctat că polonezii nu au oferit vreun motiv pentru decizia lor.

"Nu ne-au anunţat pe noi, ci au anunţat companiile partenere din proiect, Petrom şi Romgaz. Nu au oferit vreun argument", a spus ministrul, contactat de agenția Agerpres.

Demersurile pentru tranzacția de miliarde au început

Totodată, întrebat care sunt următorii paşi în acest proiect, Virgil Popescu a precizat: "Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil - n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot".

În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore.

La începutul lunii octombrie, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.