Statul vrea să cumpere înapoi rafinăria Arpechim de la Petrom
- Teodora Cimpoi
- 12 aprilie 2011, 21:22
Vândută în 2004 la pachet cu toate celelalte active ale Petrom, rafinăria Arpechim s-ar putea întoarce la stat. Pe bani. Reprezentanţii guvernului vor începe în curând negocierile cu OMV pentru achiziţia rafinăriei, pe care Petrom a luat decizia, recent, de a o închide.
Potrivit preşedintelui Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Victor Cazană, scopul achiziţiei este de a integra rafinăria cu Oltchim. "În câteva zile, vom ieşi cu un plan cu paşi imediaţi. Unul este intrarea în negocieri cu OMV", a spus Cazană. Cumpărată pe bucăţi
Pe de altă parte, nu se ştie de unde va avea Oltchim zecile de milioane de euro pentru achiziţia rafinăriei. Combinatul chimic a cumpărat deja, la finele lui 2009, divizia de petrochimie a Arpechim, care îi asigura materiile prime. Tranzacţia s-a făcut pe suma de 13 milioane de euro. Reparaţiile au fost finalizate în noiembrie 2010, dar combinatul nu poate reporni încă petrochimia cumpărată de la Arpechim, pentru că nu are bani pentru plata lucrărilor efectuate şi pentru achiziţia de materii prime. În acest sens, Oltchim a încercat, fără succes, să acceseze un credit de 100 de milioane de euro.
Mai rău, închiderea rafinăriei blochează funcţionarea petrochimiei. Oltchim ar trebui astfel să cumpere materii prime de la alte rafinării, cu cheltuieli de transport mari.
Oltchim va produce benzină
Cu o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone pe an, Arpechim era a treia unitate ca mărime, din cele patru rămase pe piaţă. Decizia de vânzare sau închidere a Apechim a fost comunicată de Petrom încă din 2009. Întrebat de ce statul nu a încercat până acum să cumpere rafinăria, Cazană a răspus că "dacă stăteam pe un maldăr de bani, intram în negocieri".
El a adăugat că rafinăria produce şi carburanţi, pentru care trebuie găsită piaţă. Consiliul de Supraveghere al Petrom, în care statul, prin Ministerul Economiei, are doi reprezentanți, a decis, la finele lunii martie, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să plătească salariaţilor ce vor fi disponibilizaţi, pentru plăţi compensatorii şi alte măsuri de protecţie socială, circa 10 milioane de euro. Hotărârea a fost luată întrucât, în ultimul an, Petrom nu a identificat un "cumpărător credibil". , pe care a o consideră incorectă, întrucât Arpechim reprezintă, în opinia sa, un obiectiv industrial important. "Este un obiectiv la care ţin foarte mult din perspectiva structurii integrate Oltchim – Arpechim", a spus, recent, Boc. De altfel, premierul Emil Boc a declarat că decizia Petrom nu este corectă". Rafinăria este un obiectiv la care ţin foarte mult, din perspectiva structurii integrate Oltchim-Arpechim", a spus, recent, Boc. În 2009, el vorbea despre un lanţ petrochimic Rafo-Oltchim- Arpechim. Combinatul Oltchim va fi scos la privatizare în 2012.