Statul va monitoriza companiile cu legături în Rusia. Suma uriașă pe care o va câștiga un supraveghetor special

Noi amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Companiile din România controlate de persoane fizice sau juridice supuse sancțiunilor introduse împotriva Rusiei vor putea să își continue activitatea în anumite condiții. Statul introduce un sistem de supraveghere a acestora, menit să urmărească respectarea prevederilor privind sancțiunile internaționale. Dacă vor fi de acord cu supravegherea, conturile acestor companii vor fi deblocate, iar activitatea va fi reluată.

Introducerea măsurii de supraveghere vine în contextul în care mai multe companii din România s-au confruntat cu dificultăți în desfășurarea activității din cauza sancțiunilor impuse la nivelul UE. Acestea aveau relații de afaceri sau erau controlate de alte companii sau oameni de afaceri din Rusia. Conform noilor reglementări, statul va desemna câte un supraveghetor pentru fiecare astfel de companie, iar acesta va fi plătit cu cel puțin 10.000 de lei pe lună sau cu nivelul maxim de salarizare prevăzut pentru conducerea societății.

Prin ordin al Ministrului Economiei va fi desemnat un reprezentant din cadrul ministerului care să îndeplinească calitatea de supraveghetor permanent.

Măsura este necesară pentru deblocarea activității economice în condițiile în care sancțiunile au impact asupra industriei metalurgice, industriei prelucrătoare, industriei auto care, la rândul lor, impactează asupra altor lanțuri de producție și generează efecte multiplicatoare pentru clienți/furnizori. Situația este cu atât mai dificilă cu cât în cadrul acestor industrii activează un număr mare de lucrători ale căror locuri de muncă sunt în pericol.

Drept urmare, persoanele juridice aflate în proprietatea sau sub controlul unei entități ale căror fonduri și/sau resurse economice sunt înghețate pot solicita instituirea provizorie a unui sistem de supraveghere care să asigure respectarea sancțiunilor internaționale. Supraveghetorul este desemnat prin ordin al ministrului Economiei în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării.

Supraveghetorul desemnat are următoarele drepturi:

a) să participe la ședințele adunării generale a acționarilor, asociaților, consiliului de administrație și alte asemenea ședințe privind managementul persoanei juridice, în calitate de observator;

b) să aibă acces în toate locațiile în care își desfășoară activitatea persoana juridică;

c) să aibă acces la toate documentele primite de persoana juridică sau care emană de la aceasta, respectiv documente financiar-contabile, juridice și alte documente care privesc activitatea economică;

d) să fie remunerat pentru activitatea desfășurată, din fondurile persoanelor juridice, cu o indemnizație la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administrație, în cazul societăților prevăzute la art. 2 lit. c) și d) din Legea societăților nr. 31/1900 republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu funcție de conducere, în cazul societăților prevăzute la art. 2 lit. a), b) și e) din Legea nr. 31/1990, dar nu mai puțin de 10.000 lei brut.

Supraveghetorul desemnat are următoarele obligații:

a) să monitorizeze activitatea persoanei juridice în vederea identificării oricăror indicii rezonabile cu privire la derularea oricăror operațiuni cu persoane și/sau entități desemnate;

b) să solicite persoanei juridice punctul de vedere cu privire la constatările făcute potrivit lit. a) în termen de 24 de ore;

c) să informeze de îndată autoritatea, precum și Ministerul Economiei, în situația în care clarificările persoanei juridice nu sunt de natură să înlăture suspiciunea supraveghetorului;

d) să întocmească lunar o informare privind activitatea persoanei juridice, în baza activității de monitorizare, care se transmite autorității prevăzute la art. 81 alin. (1) și Ministerului Economiei;e) să păstreze secretul comercial, secretul fiscal și să asigure confidențialitatea datelor cu caracter personal în îndeplinirea obligațiilor sale.

Persoana juridică supravegheată are următoarele obligații

​​a) să informeze și să comunice, în timp util, supraveghetorului cu privire la data, ora și locul la care vor avea loc ședințele adunării generale a acționarilor, asociaților, consiliului de administrație și alte asemenea ședințe privind managementul acesteia, precum și documentele ce urmează a fi supuse dezbaterii;

b) să permită accesul supraveghetorului în toate locațiile în care își desfășoară activitatea, la solicitarea acestuia;

c) să permită accesul supraveghetorului la toate documentele primite de persoana juridică sau care emană de la aceasta, respectiv documente financiar-contabile, juridice și alte documente care privesc activitatea economică.

În situația în care persoana juridică utilizează fondurile sau resursele economice cu încălcarea regimului ed sancțiuni, autoritatea competentă revocă prin act administrativ măsura dispusă, caz în care persoana juridică își suspendă activitatea, conform Profit.ro.