Statul taie şi din veniturile viitorilor pensionari

Statul taie şi din veniturile viitorilor pensionari

Oamenii de afaceri spun că Finanţele i-au anunţat că vor să taie contribuţia la pensiile private obligatorii de la 2,5% la doar 0,5%, fără să renunţe însă la tăierea pensiilor actuale cu 15%.

Contribuţia pentru pensiile private obligatorii va fi redusă de la 2,5% din salariul brut, cât este în prezent, până la 0,5%, le-a spus oamenilor de afaceri ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, în cadrul întrunirii de ieri seară de la minister, ne-a declarat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Potrivit lui, „această decizie reprezintă o naţionalizare a pensiilor private care amanetează viitorul persoanelor care au astăzi în jur de 30 de ani”.

La rândul său, preşedintele ING Fond de Pensii, Cornelia Coman, ne-a declarat că „o astfel de decizie nu face decât să sacrifice din nou generaţia viitoare de pensionari ajutând contribuţiile de asigurări sociale pentru a face faţă plăţii pensiilor actualilor pensionari. Impactul pe 2010 asupra bugetului de asigurări nu e mare”.

Ea susţine că numai o grevă a celor cinci milioane de participanţi pe Pilonul II ar putea emoţiona clasa politică să nu ia această decizie, în condiţiile în care discuţiile iniţiate de administratorii de fonduri nu au avut niciun efect.

Ne puteți urmări și pe Google News

"O astfel de decizie este una politică şi nu face decât să sacrifice din nou generaţia viitoare de pensionari.“ CORNELIA COMAN, preşedintele ING Fond de Pensii Pensionarii săraci nu scapă de austeritate

În luna aprilie, erau peste 5 milioane de persoane care cotizau la pilonul II de pensii. 61% dintre aceştia au sub 35 de ani. Activele totale ale fondurilor de pensii private obligatorii se ridicau la 762 milioane de euro.

Anul trecut, autorităţile au decis să nu majoreze plafonul contribuţiei la pensiile private de la 2% la 2,5%. În acest fel, activele pilonului II nu au încasat aproximativ 200 milioane euro. Chiar dacă în acest fel vor fi mai mulţi bani pentru fondul de pensii de stat, Finanţele nu au fost dispuse să renunţe la intenţia de a reduce toate pensiile pe linie cu 15%. Astfel, guvernul nu a acceptat propunerea patronatelor ca cel puţin pensiile mici, sub 1.000 de lei, să nu fie tăiate.

Totodată, pachetul de legi privind lupta împotriva corupţiei şi a contrabandei va fi prezentat astăzi în guvern, la fel ca şi modificarea legii achiziţiilor publice, susţine Agathon. Conform lui, Vlădescu şi-a luat angajamentul să promoveze legea parteneriatului public-privat pentru a fi adoptată curând.

În ciuda insistenţelor oamenilor de afaceri, Finanţele vor păstra intenţia de a impozita veniturile programatorilor din IT cu 16%.

Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului, a declarat, citată de Agerpres, că executivul nu va aproba scrisoarea către Fond fără avizul Consilului Economic şi Social (CES).  Luni, în cadrul reuniunii CES, sindicatele, patronatele şi guvernul nu au căzut de acord asupra scrisorii de intenţie redactată de autorităţi ce urmează să fie transmisă conducerii FMI. (A contribuit Consuela Stegărescu)

INEFICIENŢĂ

Statul a dat prime pentru pierderi

Guvernul a plătit, anul trecut, companiilor cu pierderi bonificaţii prin sporuri şi prime de peste 1,3 miliarde lei. Alţi aproape 100 milioane lei au fost plătiţi sub formă de tichete de masă, vacanţă şi de creşă, conform unui document ministerial citat de Mediafax.

În 2009, arieratele acestor companii, printre care CFR Călători, Compania Naţională a Huilei şi Electrocentrale Bucureşti, s-au ridicat la 14 miliarde lei, iar pierderile totale au urcat la 3,2 miliarde lei. Pentru activitatea acestor companii, directorii au încasat prin contractul de mandat până la 84.000 lei, fără să suporte vreo sancţiune, se arată în document.

Companiile din sectorul feroviar - CFR SA, Călători şi Marfă - au comunicat ieri că, în 2009, nu au avut tichete de vacanţă sau prime, dar fără să infirme celelalte sume citate de Mediafax.