Participaţia de 46% pe care statul o mai are la compania de telecomunicaţii ar putea ajunge în portofoliul grecilor de la OTE.
Statul vrea să scoată la vânzare şi restul acţiunilor pe care le mai deţine în cadrul companiei Romtelecom, a anunţat ieri Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Infor maţionale (MCSI).
Marius Fecioru, secretar de stat în MCSI, s-a întâlnit cu Guido Kerkhoff, membrul Consiliului de Administraţie Deutsche Telekom responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu Michael Tsamaz, preşedinte şi director general al companiei Hellenic Telecommunications Organization (OTE SA), precum şi cu Yorgos Ioannidis, director executiv Romtelecom.
Oficialii ministerului încă se mai gândesc la cea mai buna soluţie pentru a valorifica cele 46 de procente pe care le mai deţin din Romtelecom. Alternativele sunt vânzarea directă câtre Deutsche Telekom sau listarea Romtelecom la Bursa de Valori Bucureşti.
Acţionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicaţii din Grecia - cu 54,01% - şi Ministerul Comunicaţiilor - 45,99%. Operatorul german de comunicaţii Deutsche Telekom deţine o participaţie de 30% la OTE.
Cea mai bună soluţie
Legat de cea mai bună soluţionare a vânzării, Răzvan Paşol, directorul general Intercapital Invest, spune că totul depinde de ceea ce urmăreşte statul - maximizarea preţului sau viteza de derulare a procedurii.
"Dacă obiectivul principal este vânzarea cât mai rapidă, atunci procedura de contactare a acţionarului OTE este normală, întrucât vânzarea către acesta, dacă este agreată, ar putea fi mai rapidă decât vânzarea prin Bursă. În plus, totul depinde şi de prevederile contractului de privatizare a Romtelecom", a declarat şeful Intercapital Invest.
Dacă obiectivul este obţinerea unui preţ cât mai bun, atunci listarea pe Bursă ar putea fi mai avantajoasă, deoarece acordă acces unui număr mai mare de investitori şi stabileşte un preţ de piaţă. "Bineînţeles că lucrurile nu trebuie privite în alb şi negru: negocierile cu OTE se pot prelungi, ceea ce poate anula avantajul timpului scurt în prima variantă, iar evoluţia slabă a pieţei de capital poate anula avantajul preţului în cea de-a doua variantă", a concluzionat Răzvan Paşol.
Reprezentanţii Romtelecom nu au dorit să comenteze referitor la vânzarea celor 46 de procente din companie către OTE.
54 de procente din Romtelecom deţine în prezent OTE - principalul operator de telecomunicaţii din Grecia. La rândul ei, OTE este deţinută în procent de 30% de Deutsche Telekom.
OFERTE Avem ce vinde, dar nu are cine să cumpere
În ultimii ani, statul a vrut să privatizeze mai multe companii pe care le deţinea pentru acoperirea deficitului bugetar.
- Printre aceste companii s-au numărat şi CFR Marfă sau Avioane Craiova. Una dintre acestea a mai fost scoasă la vânzare şi în anii anteriori, însă privatizarea ei a eşuat.
- O altă companie importantă care a fost privatizată cu ani în urmă a fost BCR, vândută în 2005 către austriecii de la Erste Group.
- CFR Marfă a fost scoasă la licitaţie cu strigare la începutul lunii august. Potrivit oficialilor din Transporturi, suma obţinută din privatizare trebuie să fie direcţionată către bugetul de stat.
- Şi Şantierul Naval Mangalia a fost scos la vânzare, însă s-a reuşit doar privatizarea parţială a companiei