Statul român trebuie să dea aproape 7 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) foştilor săi angajaţi care şi-au câştigat în instanţă drepturile, conform informaţiilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Sumele prevăzute în hotărâri judecătoreşti pentru acordarea salariilor restante pentru personalul din instituţiile publice finanţate de la bugetul statului şi bugetele de asigurări sociale este de circa 3,77 miliarde de lei.
Restanţele pentru pentru personalul din învăţământul preuniversitar sunt de aproximativ 3,22 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de act normativ referitor la plata eşalonată a acestor sume.
Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, bugetarii care şi-au câştigat drepturile în instanţă în perioada 20 mai-31 decembrie vor fi incluşi pe lista de aşteptare, alături de cei care au obţinut o decizie până la această dată.
Sumele, actualizate cu inflaţia Banii restanţi obţinuţi în instanţă de pe 20 mai până în prezent se ridică la 973 milioane lei şi reprezintă 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010.
În total, guvernul are de dat de la buget peste 6,99 miliarde de lei, sumă echivalentă cu 1,4% din produsul intern brut estimat pe anul 2010.
România trebuie să se încadreze însă în limite de deficit impuse de FMI. În acest context, "s-a impus identificarea unei modalităţi de executare care să permită respectarea ţintei de deficit bugetar stabilită", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.
Astfel, banii vor fi plătiţi eşalonat: 34% în 2012, 33% în 2013 şi restul de 33% în 2014. Sumele vor fi actualizate cu rata inflaţiei, anunţată de Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit MFP, Convenţia pentru apărarea drepturilor omului permite executarea eşalonată a titlurilor executorii care au ca obiect drepturi băneşti.
Citiţi şi:
Veniturile bugetarilor câştigate în instanţă ar putea fi plătite eşalonat din 2012