Statul n-are bani, dar are ce vinde: imobile, ferme şi sere
- Adam Popescu
- 20 noiembrie 2010, 02:36
În 2005, patrimoniul protocolului de stat era evaluat la aproape 2,5 miliarde de euro.
Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului şi Protocolului de stat (RA-APPS), moştenitoarea fostei gospodării a PCR şi care acum se ocupă de confortul demnitarilor români, continuă să fie una din cele mai bogate instituţii: deţine sute de locuinţe de protocol, hoteluri, ferme şi chiar şi policlinici.
Potrivit ultimei hotărâri de guvern în care a fost inventariat patrimoniul acestei regii (HG 60/2005), RAAPPS creşte porci, pui şi taurine, la Apahida, are un saivan de oi la Huedin, face piscicultură la Câmpeneşti, în Cluj, şi are o fermă de "animale cu blană" la Malu Roşu, în Ilfov.
La Scroviştea, în pădurea care înconjoară palatul, se află o crescătorie de fazani şi mufloni. În 2004, guvernul Năstase a decis că în această pădure poate fi practicată vânătoarea.
Pentru protocol, RA-APPS are mai multe sere de flori, inclusiv una situată în centrul Bucureştiului, în Aleea Modrogan, lângă sediul PDL.
Regia deţine şi nenumărate spaţii comerciale, cele mai multe în Bucureşti, dar şi în alte localităţi ca Drobeta Turnu-Severin, precum şi apartamente în toată zona centrală a Capitalei. Nu este clar cine stă în cele câteva sute de locuinţe ale RA-APPS: hotărârea de guvern care reglementează activitatea regiei nu precizează clar cine poate locui în ele. Atribuirea acestor spaţii se face "prin negociere directă, cu avizul Secretariatului general al Guvernului".
La o întâlnire cu FMI, mai mulţi oameni de afaceri, printre care Ion Ţiriac jr. şi Dinu Patriciu, au spus că guvernul ar trebui să privatizeze o parte din regiile şi companiile pe care le deţine, inclusiv RA-APPS. Şi ministrul Elena Udrea a susţinut, într-o emisiune la postul B1, că activele acestei regii ar trebui să fie vândute.
În 2005, patrimoniul regiei era evaluat, potrivit HG 60/2005, la 8,5 miliarde de lei (aproape 2,5 miliarde de euro). Între timp, guvernul a înstrăinat mai multe imobile, prin transfer către alte autorităţi ale statului.
De exemplu, guvernul Tăriceanu a transmis, în 2008, către Consiliul Judeţean Mureş, un hotel pe care-l deţinea în acest judeţ. La RA-APPS lucrează circa 2.500 de oameni (potrivit bugetului pe 2010), iar în acest an regia estimează că ar urma să piardă circa cinci milioane de euro.
Active în litigiu
Ilie Bolojan, fost şef al Secretariatului General al Guvernului Tăriceanu, instituţia care coordonează activitatea RA-APPS, spune că statul ar putea încasa o sumă "frumuşică" din privatizarea activelor regiei. "Sunt active importante care nu cred că sunt exploatate în formă rentabilă. Niciodată nu au fost, iar privaţii le pot administra mult mai bine decât statul", afirmă Bolojan - în prezent primar PNL al municipiului Oradea.
Bolojan mai zice că sunt active importante care se aflau în litigiu în perioada în care el se afla în fruntea SGG, fapt care l-a împiedicat să le vândă. Un exemplu: Clubul Floreasca din Capitală, care a fost scos de mai multe ori la vânzare, în anii 2007 şi 2008, preţul de pornire al primei licitaţii fiind 35 milioane de euro.
Ferma Brădet: 1 milion de euro
Potrivit paginii web a RA-APPS, ultima oară când Regia a scos la vânzare un imobil din cele peste 500 pe care le are în administrare a fost în decembrie 2008: ferma Brădet 2 din Suceava, încasând mai mult de 1 milion de euro din această tranzacţie
. Atunci a fost vândută şi o vilă din Sinaia, cu 680.000 de euro, şi complexul Rojiştea (Dolj) cu 420.000 de euro. (a contribuit Ciprian Mailat)
HOTELUL TRIUMF
Învechire, sub tutela statului
Hotelul Triumf, de pe bulevardul Kiseleff, zace sub obrocul statului. Situat într-o poziţie ultracentrală, înconjurat de parcuri, pe un teren de un hectar şi jumătate, hotelul, degradat, nemodernizat de peste două decenii, reprezintă o incursiune în turismului anilor ’80.
Ultima tentativă de vânzare datează din ianuarie 2007, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 32,5 milioane de euro fără TVA. Trei companii au intrat în competiţie pentru a-l achiziţiona, licitaţia fiind blocată de una dintre ele, controlată de George Copos.
Potrivit unor surse din guvern, două mari lanţuri hoteliere , Four Seasons şi Mandarin, şi-au exprimat intenţia de a-l cumpăra. Hotelul dispune de terenuri de sport şi are o capacitate de 154 de locuri.