Statul a prăpădit peste 7 milioane de euro pe Loteria bonurilor fiscale

Statul a prăpădit peste 7 milioane de euro pe Loteria bonurilor fiscale

Premii de un milion de lei continuă să fie date lunar deşi nimeni nu ştie dacă ajută cu ceva creşterii veniturilor la bugetul de stat.

De la introducerea Loteriei bonurilor fiscale în 2015, până în prezent, au fost acordate aproape 19.000 premii, iar cheltuielile totale de la bugetul de stat au fost în valoare de aproximativ 35 de milioane de lei.

Însă, ceea ce este surprinzător, în toţi aceşti ani statul român nu a făcut nicio analiză ca să vadă dacă nu cumva aceşti bani au fost aruncaţi pe fereastră. La solicitarea Evenimentului zilei, Ministerul Finanţelor a precizat că „Loteria bonurilor fiscale nu reprezintă o măsură al cărei efect să fie cuantificabil în mod direct”, adăugând că măsura este „menită să contribuie pe termen mediu şi lung la educarea cumpărătorilor, în calitatea lor de consumatori şi de beneficiari ai serviciilor sociale finanţate de la bugetul de stat, în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiei de a solicita bonul fiscal, reuşita acestui demers având consecinţe benefice în ceea ce priveşte creşterea disciplinei fiscale pe întreg lanţul de distribuţie a bunurilor, de la producător/importator, până la comerciantul final”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicarea cetăţenilor în combaterea evaziunii

Tot Ministerul Finanţelor socoteşte, raportându-se la „trendul ascendent al încasărilor la bugetul de stat”, că „Loteria bonurilor fiscale reprezintă o măsură cu efect pozitiv”, recunoscând, însă, că „trendul ascendant” reprezintă „o consecinţă a unui ansamblu de iniţiative legislative adoptate inclusiv pe parcursul anului 2015, printre care se regăşeşte şi Loteria bonurilor fiscale, iniţiative care au vizat implicarea cetăţenilor în combaterea evaziunii fiscale, în paralel cu încurajarea consumului şi înăsprirea regimului sancţionatoriu aplicat operatorilor economici care nu respectă legea”.

 

30 de zile pentru revendicare

Loteria a fost introdusă ca măsură de diminuare a evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea şi responsabilizarea cetăţenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianţi, şi constă în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării a maximum 100 de premii în bani, persoanelor fizice rezidente şi nerezidente în România, deţinătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României.

Potrivit prevederilor OG 10/2015 privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale, fondul lunar de premiere se împarte la numărul total al bonurilor fiscale câştigătoare revendicate în termen, iar suma astfel obţinută se rotunjeşte la leu în favoarea câştigătorului. Până acum nu au existat situaţii în care fondul de premiere să fie distribuit parţial, acesta repartizându-se în mod egal persoanelor care au depus cereri de revendicare în termenul prevăzut de lege. Extragerile se realizează cu urnele și bilele pe care Loteria Română le utilizează pentru tragerile loto.

Cererile de revendicare pot fi depuse începând cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile. Posesorii bonurilor câștigătoare trebuie să depună bonurile fiscale în original, copia actului de identitate și o cerere, la orice administrație fiscală din structura ANAF.