Inaugurarea grupului statuar Matei Corvin, situat în centrul Clujului, s-a făcut astăzi, în prezenţa a peste 1.000 de etnici maghiari, a ministrului culturii Kelemen Hunor, a eurodeputatului Laszlo Tokes şi a vicepremierului maghiar Semjen Zsolt.
Manifestarea a părut mai degrabă o noua sărbătoarea a maghiarimii, fiind arborate sute de steaguri ale Ungariei, în culorile roşu, alb şi verde sau drapele din perioada Ungariei Mari, în care Transilvania se putea vedea alipită la Ungaria.
În toată piaţa Unirii din centrul Clujului s-au putut zări în marea de steaguri ungare arborate peste tot doar trei steaguri româneşti, două drapele arborate ca şi în fiecare zi în puncte diferite ale pieţei şi altul peste pieptul primarului Clujului, Sorin Apostu. Deşi în prima fază la manifestare a fost anuţată şi prezenţa premierului Emil Boc, acesta nu a mai participat. Prezenţa autorităţilor române a fost asigurată de ministrul Culturii, Kelemen Hunor dar şi de demnitari din eşalonul doi şi trei, respectiv, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe sau primarul oraşului, Sorin Apostu.
Eurodeputatul Laszlo Tokes a precizat în cuvântarea ţinută că "Matiaş a supravieţuit războaielor, imperiilor trecătoare, între altele şi domniei nefericite a lui Gheorghe Funar. Matiaş trăieşte din nou şi până când trăieşte el va trăi în dreptate. În era lui Funar sau a lui Ceauşescu a fost foarte greu să fii mghiar în Transilvania", a spus Tokes.
Ca la majoritatea manifestărilor organizate de către maghiari, şi în acest caz a lipsit traducerea. Deşi în piaţă existau demnitari români aceştia au fost nevoiţi să asculte liniştiţi lungile cuvântări în maghiară rostite fie de Tokes fie de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, traduse doar parţial sau doar prin scurte rezumate.
Organizarea evenimentului a lăsat de dorit fapt observat şi de deputatul de Cluj, Mircia Giurgiu care a declarat la scurt timp după că va adresa o interpelare ministrului de Interne, Traian Igaş, deoarece drapelul naţional nu a fost arborat corespunzător.
"Am participat la manifestările organizate la Cluj Napoca de minoritatea maghiară cu ocazia ultimei inaugurări a grupului statuar Matei Corvin, primul rege român al Ungariei. Cu această ocazie m-am simţit străin în propria mea ţară. Nu am recunoscut oraşul în care trăiesc drept un oraş din România deoarece drapelul naţional nu se vedea niciunde. Gestul organizatorilor acestui eveniment este o sfidare a autorităţii române", a spus Giurgiu.