Patru miliarde de locuitori de pe planetă sunt afectați de măsurile luate de autoritățile naționale, fie prin măsuri coercitive, fie prin recomandări.
Astfel, epidemia cu SarsCoV2 a afectat până în prezent, un procent de 52 la sută din populația lumii, care se apropie vertiginos de cifra de opt miliarde de oameni.
Afectarea populației de măsurile dure luate de autorități, are diferite grade de suportabilitate. De exemplu în China, în provincia Hubei, focarul epidemiei mondiale de coronavirus, măsurile au fost extreme, autoritățile comuniste reușind să impună locuitorilor reguli stricte, printre care interdicția de a ieși din case, decât cu foarte mici excepții, mersul la magazin sau la medic.
Măsura obligatorie de a rămâne izolat la domiciliu, a fost luat și în România, dar și în alte 52 de țări, de aceasta măsură fiind afectate 2.86 miliarde de locuitori.
În statisticile oficiale, toate regiunile și continentele lumii sunt afectate mai mult sau mai puțin grav de această epidemie, care a ajuns și în micile state paradisiace din Oceania.
În alte state ale lumii, măsurile coercitive sunt la nivelul de recomandare, nefiind acordate amenzi sau impuse alte tipuri de sancțiuni de ordin penal. De exemplu, Brazilia, Germania, Canada, Turcia sau Japonia (șape regiuni) le recomandă locuitorilor să rămână în case.
Din această statistică, mai regăsim alte 24 de țări care au impus restricții de circulație pe timpul nopții, preucm Egipt, Kenya, Cote d'Ivoire, Burkina Faso, Mali, Senegal, Guineea, Togo, Sierra Leone, etc.
Pe listă mai regăsim țări ale căror capitale au fost complet închise de autorități. Congo, Finlanda sau Azerbaidjan.