Stați mai departe de ecranele dispozitivelor electronice. Populația globului poate deveni mioapă

Un studiu al cercetătorilor britanici a reliefat faptul că prea mult timp petrecut în fața ecranele computerelor și ale telefoanelor mobile poate crește riscul de miopie cu până la 80%.

Peste 3.000 de studii care investighează expunerea la dispozitive inteligente și miopia la copii și adulți tineri cu vârste cuprinse între trei luni și 33 de ani, au fost examinate de experți de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia.

Cercetătorii au descoperit o legătură clară între timpul petrecut privind un telefon sau o tabletă și riscul mai mare de a dezvolta miopie.

Numai smartphone-urile cresc riscul cu 30%, dar atunci când sunt combinate cu utilizarea excesivă a computerului, riscul crește la 80%.

Jumătate din populația globului poate deveni mioapă până în 2050

Cercetătorii se tem că acest lucru ar putea însemna că până în 2050, jumătate din lume poate fi miopă sau poate suferi probleme similare de pierdere a vederii.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat copiilor sub doi ani să nu folosească dispozitive electronice. Agenția globală de sănătate a mai spus că copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani nu ar trebui să aibă mai mult de o oră pe zi de sedentarizare.

În același an, un sondaj CensusWide efectuat pe 2.000 de familii britanice a reliefat că copiii petreceau în medie 23 de ore pe săptămână, privind la ecrane. Numeroase studii anterioare au sugerat că numărul a crescut foarte mult în timpul pandemiei Covid-19, deoarece oamenii au rămas acasă pentru muncă și școală.

Rupert Bourne, profesor de oftalmologie și coautor al studiului, a declarat că miopia este o problemă de sănătate care escaladează rapid.

„Studiul nostru este cel mai cuprinzător încă cu privire la această problemă și arată o legătură potențială între timpul de ecranare și miopia la tineri”, a spus el.

„Această cercetare vine într-un moment în care copiii noștri au petrecut mai mult timp decât oricând uitându-se la ecrane pentru perioade lungi, din cauza închiderii școlii.

Faptul că majoritatea studiilor nu au clasificat dispozitivele inteligente ca fiind un factor de risc independent este de înțeles, au scris autorii, deoarece aceste dispozitive sunt relativ recente, în ceea ce privește deceniile de cercetare pe care le-au analizat.

Copiii țin ecranele mai aproape decât cărțile

Cu toate acestea, au spus că copiii care folosesc smartphone-uri și tablete petrec mai mult timp folosindu-le și țin ecranele mai aproape decât cărțile sau alte dispozitive.

Aceștia au recomandat ca studiile viitoare să vizeze investigarea dispozitivelor inteligente în mod independent, pentru a înțelege mai bine efectele lor asupra sănătății oculare.

Studiul a fost publicat în The Lancet Digital Health, notează dailymail.co.uk.