Statele Unite au pierdut prima bătălie cu marele inamic! Iată cifrele dezastrului!

Nu degeaba vorbea Donald Trump despre un adevărat război. “Virusul chinezesc”a ucis mai mulți americani decât cele două decenii de război din Vietnam. Și mai există o problemă foarte mare pentru Trump, țara sa va cunoaște o recesiune istorică în 2020, după zece ani de creștere neîntreruptă. France 24 prezintă cifrele dezastrului din economia americană.

“Pandemia de Covid-19 va pune capăt creșterii economice neîntrerupte din Statele Unite. O recesiune istorică este așteptată în 2020 dincolo de Atlantic, provocată de criza de sănătate, care a făcut deja peste 58.000 de morți în țară, bilanț care depășește deja numărul soldaților americani uciși în cele două decenii ale conflictului din Vietnam.

Publicarea, pe  29 aprilie, a cifrelor produsului intern brut (PIB) din primul trimestru și previziunile băncii centrale dau o primă idee despre criză.

“Partea nevăzută a aisbergului"

Dacă analiștii se așteaptă la o scădere cu 4,3% pe an a PIB în primele trei luni ale anului, serviciile pentru buget ale Congresului - CBO, o agenție independentă – sunt mai puțin pesimiste și se așteaptă la o scădere cu 0,9% pe primele trei luni ale anului.

Oricum ar fi, această scădere “va fi partea nevăzută a aisbergului”, a avertizat deja Kevin Hassett, consilierul economic al lui Donald Trump, marți dimineață la CNN. Lunile următoare vor cunoaște asemenea scăderi încât “nu vor semăna cu nimic din ce ați văzut deja”, a adăugat el.

Dimensiunea pagubelor provocate de pandemia de Covid-19 în economia americană nu va fi de fapt vizibilă decât începând din luna aprilie. Un decalaj ce se explică în principal prin faptul că măsurile masive de izolare care urmăreau să lupte împotriva răspândirii virusului au fost luate abia în a doua parte a lunii martie.

Școli, baruri, restaurante, magazine și instituții considerate neesențiale au fost nevoite să ia o pauză în activitate și în cinci săptămâni, peste 26 de milioane de persoane s-au înscris la șomaj. O cifră record.

Ultima cea mai mare scădere a PIB datează din 2008

Prognozele pentru al doilea trimestru sunt și mai îngrijorătoare. PIB-ul ar putea scădea cu 11,8% față de primul trimestru, ceea ce ar reprezenta o scădere de 39,6% față de al doilea trimestru din 2019, potrivit CBO.

Viteza și amploarea reluării activității economice sunt încă incerte. Pentru a limita impatul crizei sanitare și pagubele la nivel economic, unele state, precum Georgia sau Texas, au autorizat deja deschiderea magazinelor. Relaxarea izolării se va face astfel stat cu stat.

Unele sectoare sunt deosebit de afectate de paralizia economiei. Este mai ales cazul transportului aerian, pentru care o revenire la nivelul din 2019 ar putea dura mai mulți ani.

Ultima cea mai mare scădere a PIB datează din trimestrul IV 2008, când a căzut cu 8,4%. După un an și jumătate de recesiune, creșterea a revenit la sfârșitul lui 2009.

Avalanșă de măsuri ale FED

“Cred că vor spune: economia se degradează cu o viteză nebună și perspectivele sunt foarte incerte”, estimează Michael Feroili, economist șef la JP Morgan.

Acesta se teme ca membrii comitetului monetar să nu se aventureze “să ia o poziție fermă privind perspectivele economice, în parte condiționate de elemente de sănătate publică aflate în afara controlului lor”.

Banca centrală americană, care își reunește comitetul monetar o dată la șase săptămâni, nu ar trebui de astă dată să se atingă de rata dobânzii. Banca a scăzut dobânda până la zero la jumătatea lunii martie, în fața răspândirii virusului. O măsură la care nu a mai recurs de la ultima recesiune, în 2009.

FED a lansat și ea o avalanșă de măsuri. Printre acestea, o serie de instrumente obișnuite, dar și noutăți care urmăreau să liniștească piețele și să dea o gură de aer companiilor și particularilor.

Pe tot anul 2020, scăderea PIB ar putea fi de 5,6%, cu o mică relansare începând din vară, estimează CBO. Fondul Monetar Internațional se așteaptă la o scădere de 5,9%.