Start ratat pentru portalul IMM-urilor

Ministerul Economiei a lansat biroul unic online pentru IMM-uri, dar serviciile la care firmele ar fi trebuit să aibă acces nu sunt funcţionale.

Un an şi jumătate şi peste un milion de euro. Atât i-a trebuit Ministerului Economiei să elaboreze şi să lanseze biroul unic online pentru IMM-uri, scrie revista Capital, din această săptămână.

Atunci când proiectul acestui portal a demarat, în prima lună a anului trecut, reprezentanţii Ministerului Economiei spuneau că ghişeul unic va uşura viaţa firmelor chiar începând din decembrie anul trecut, deşi termenul oficial de finalizare era luna ianuarie 2011.

Potrivit spuselor guvernanţilor din acel moment, biroul One Stop Shop urma să fie o platformă online unde IMM-urile ar fi scăpat de birocraţie pe tot parcursul vieţii lor: de la înfiinţare şi obţinere de avize până la depunerea declaraţiilor fiscale şi lichidare. Însă portalul nu era gata nici în ianuarie 2011.

Cât ne costă

În acel moment, întrebaţi care este motivul întârzierii, oficialii ministerului au explicat că perioada de implementare a proiectului se va prelungi până în martie. Întârzierea urma să se producă "pentru a putea fi luate în considerare evoluţiile relevante care au avut loc atât în România, cât şi la nivel european“.

Nu s-a întâmplat însă nici atunci. Costurile se ridică la 5,17 milioane lei (circa 1,2 milioane de euro), bani din care autorităţile au organizat întâlniri cu firmele şi au creat portalul.

Prima încercare de lansare a One Stop Shop, de la începutul lunii iunie, a fost cu ghinion: funcţionarii de la Economie au anulat după trei ore invitaţia transmisă pentru lansarea oficială programată iniţial pe 2 iunie.

Însă chiar şi după lansarea oficială de joi, în prezenţa premierului Emil Boc, ghişeul unic electronic nu este funcţional.

Ce servicii oferă

Deocamdată, însă, site-ul biroului unic pentru IMM, www. immoss.ro, oferă doar ştiri de pe 25 de site-uri conexe cu activitatea mediului de afaceri. Din cauză că Ministerul Economiei nu a reuşit să definitiveze transferul datelor din sistemele electronice ale instituţiilor care lucrează cu IMM-urile.

"Deja suntem în contact cu celelalte instituţii publice care intră în legătură cu IMM-uri pentru a le oferi şi aceste servicii. Pentru început, e informare“, ne-a declarat Emil Ionescu, director adjunct în Ministerul Economiei.

Ce pierd firmele Premierul a spus, după ce a verificat site-ul pe iPad-ul său, că lansarea portalului de informaţii www.immoss.ro şi a biroului unic va reduce durata în care întreprinderile mici şi mijlocii pot obţine date privind mediul de afaceri de la patru-opt ore, în prezent, la 10-20 de minute.

Potrivit celor implicaţi în realizarea acestui instrument, portalul One Stop Shop ar trebui să ofere oamenilor de afaceri posibilitatea să completeze online orice act necesar pentru înfiinţare, autorizare sau lichidare a unei firme, precum şi posibilitatea de a achita taxe şi impozite. Portalul este construit pe două zone: una publică şi una privată, destinată per soanelor fizice autorizate (PFA).

De asemenea, site-ul oferă informaţii despre posibilitatea de finanţare a unei afaceri, precum şi despre iniţierea, derularea şi închiderea acesteia.

Până acum, aceste informaţii se regăseau pe 25 de portaluri ale administraţiei publice. Există, de asemenea, şi o zonă de declaraţii şi formulare, laolaltă cu ghiduri de completare.

CONŢINUT

Ce informaţii pot afla întreprinzătorii

Domeniile portalului pentru IMMuri sunt: "Punct de informare", "Declaraţii şi formulare" şi "Servicii pentru IMM-uri". În cadrul secţiunii de informare IMM-urile pot regăsi date despre actele de care au nevoie pentru demararea, derularea sau închiderea unei afaceri.

La rubrica "Servicii pentru IMM-uri" firmele sunt informate în legătură cu administrarea datelor proprii, una din rubricile secţiunii fiind dedicată depunerii on-line a declaraţiilor. Portalul cuprinde de asemenea o secţiune de curs valutar, precum şi una de ştiri şi de comunicate de presă. Acestora li se adaugă rubrica "Utile", unde se regăseşte, de exemplu, calendarul obligaţiilor fiscale aferente lunii în curs.

"Pentru început portalul pentru IMM-uri este de informare“. EMIL IONESCU, director adjunct în Ministerul Economiei