Start la programul Casa Verde. Sute de oameni stau la COADĂ de trei zile

De astăzi, persoanele fizice pot aplica în cadrul programului Casa Verde Clasic, prin care pot obţine bani pentru sisteme de încălzire cu energie verde.

Nici nu a început bine programul Casa Verde, că au şi apărut problemele, transmite TVR. În Mehedinţi, spre exemplu, sute de oameni stau la coadă de trei zile ca să îşi depună dosarele. Şi în Argeş, oamenii au făcut noapte albă. Actele se primesc abia se astăzi, dar cererea e mare. Aşa că doritorii s-au pus la cozi încă de duminică şi au înoptat în faţa sediilor Agenţiilor de mediu.

La Argeş, peste 200 de oameni s-au trecut pe o listă de aşteptare. Au stat toată noaptea la coada pentru a fi siguri că nu îşi pierd rândul. Noapte albă a fost şi pentru sute de oameni din Drobeta-Turnu-Severin. Cum au aflat că sunt puţini bani pentru subvenţionarea panourilor solare sau pompe de căldură, oamenii s-au pus la rând încă de acum trei zile. Vedeţi imaginile pe stiri.tvr.ro.

Pentru acest an, bugetul programului Casa Verde ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populație. 

Potrivit Ghidului de finanțare al programului, publicat în Monitorul Oficial, populația poate începe pregătirea dosarelor de finanțare care vor fi depuse, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință, în sesiunea programată între 10 și 24 octombrie. 

Echipamentele finanțate pentru populație prin Casa Verde sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Persoanele juridice, acestea pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016. Beneficiarii programului pot fi unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.