AUDIO. Artiştii români încep astăzi „lupta“ pentru un loc în finala naţională.
După o participare nu tocmai onorantă la Eurovision în 2007, când Todomondo a ocupat locul al 13-lea, România îşi încearcă din nou şansele anul acesta, într-o competiţie mult mai dificilă, cu un regulament modificat de EBU (European Broadcasting Union, organizatorul concursului) şi cu un număr-record de ţări participante, 43. Astăzi, la Televiziunea Română are loc preselecţia pentru Eurovision România, în urma căreia un juriu format din specialişti va alege 24 de piese (din cele înscrise în perioada 22 decembrie 2007-15 ianuarie 2008), care vor participa la semifinalele din 9 şi 16 februarie. În urma celor două semifinale, juriul şi publicul vor selecta, prin televoting, 12 piese, care vor participa în finala selecţiei naţionale, programată pentru 23 februarie. Eurovisionul nu vrea să fie „un concurs comunist“ Dacă regulamentul pentru selecţia naţională a rămas neschimbat (deşi, anul trecut, Dan Manoliu, fostul coordonator al proiectului, anunţa că se lucrează la unul nou), regulile pentru Eurovision Song Contest 2008 s-au schimbat, astfel că artistul care va reprezenta România la Eurovision va avea o misiune dificilă. Imediat după finala din 2007, când nicio ţară din vestul Europei nu a reuşit să se claseze în primele zece poziţii, presa internaţională comenta că Eurovisionul a devenit un „concurs comunist“, iar reprezentanţii statelor occidentale discutau despre schimbarea regulamentului.
Astfel, spre sfârşitul anului trecut, EBU, organizatorul competiţ iei, a decis modificarea regulilor. Începând de anul acesta, în finală sunt calificate direct doar cinci ţări (cele patru mari state plătitoare - Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania - plus câştigătoarea din anul precedent) şi nu 14, ca până acum (cele patru ţări mari plătitoare plus primele zece clasate în anul anterior). Restul statelor înscrise participă la două semifinale (şi nu una, cum prevedea, până în 2007, regulamentul), care vor avea loc pe 20 şi 22 mai, la Belgrad, în Serbia, ţara-gazdă a celei de-a 53-a ediţii a Eurovisionului.
Carmen Trandafir şi Anca Parghel, printre cei intraţi în cursă
Deşi Austria a decis să nu participe anul acesta, două ţări, Azerbaidjan şi San Marino, îşi fac debutul în competiţ ie, iar numărul statelor participante ajunge la 43. Cu excepţia Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Spaniei şi a Serbiei, câştigătoarea trofeului în 2007, celelalte ţări vor lupta în semifinale. În marea finală se vor califica statele clasate pe primele 10 poziţii în fiecare semifinală, primele nouă fiind desemnate de public, prin televoting, iar cea de-a zecea în urma votului unui juriu de specialitate.
Printre artiştii români care au depus piese la preselecţia de anul acesta se numă ră Anca Parghel, cu „Brasil“, o melodie compusă de Tom Boxer, Nico şi Vlad Miriţă, cu piesa lui Andrei Tudor „Pe o margine de lume“ şi Carmen Trandafir cu „Move Yor Body“, o melodie semnată de Mister M, alias Bogdan Tăşcău, unul dintre membrii proiectului Todomondo. Şi anul acesta, cântăreţi din Suedia, Israel, Malta, Slovenia şi Grecia şi-au înscris piesele în concurs.
Mihai Alexandru susţine că nu există resentimente pentru faptul că, anul trecut, Andra şi Simplu, care se numărau printre favoriţi, au fost descalificaţi din concurs. „Nu avem nimic cu cei din TVR, Andra a ieşit cu capul sus, oricum. N-a fost vina ei că piesa «Dracula, My Love» a fost descalificată“, mai spune el. TENSIUNI
Scandal şi reguli noi la preselecţiile europene În câteva dintre ţările europene care participă anul acesta la Eurovision s-a trecut de faza de preselecţie, iar selecţia naţională a ajuns deja la faza de semifinală sau finală. Primul scandal a izbucnit chiar în Republica Moldova, unde juriul au hotărât să respingă piesa „Iubesc fetele de 13 ani“, a lui Alexandru Bognibov, pe motiv că „denigrează imaginea Moldovei şi îndeamnă la pedofilie“. Cântăreţul se apără, spunând că este vorba despre o poveste de dragoste, pe care a trăit-o la vârsta de 14 ani. S-a spus şi că Polonia şi-ar dori să fie reprezentată anul aceasta în concurs de trupa românească Sistem. Potrivit esctoday.com, unul dintre site-urile dedicate Eurovisionului, managementul formaţiei Sistem a fost victima unei neînţelegeri. Pentru a-şi mări şansele, Polonia a decis să invite în finala selecţiei naţionale şi câţiva artişti străini (ale căror nume nu au fost dezvăluite deocamdată) care vor concura alături de alţi 10 cântăreţi locali. Germania vrea „nume grele“ În Germania, în schimb, ţară cu o importantă contribuţie financiară la Eurovision, dar ale cărei rezultate, în ultimii ani au fost deplorabile, organizatorii trimit în cursa pentru selecţia naţională de pe 6 martie, „artileria grea“, reprezentată de trupe de top ca No Angels sau Marques.
Deşi umple stadioane, Roger Cicero, muzicianul de mare calibru, cu un tată român şi celebru (pianistul Eugen Ciceu), care a reprezentat Germania anul trecut nu a obţinut decât locul 19 din 24. Deoarece, în ultimii trei ani, reprezentanţii Germaniei (una dintre marile finanţatoare ale concursului, fără a cărei implicare ar fi periclitată organizarea competiţiei) nu a reuşit să se claseze în primele zece locuri, anul acesta organizatorii au schimbat şi regulile pentru selecţia naţională.
ÎNCERCARE Disperare la Eurovision Dacă în ultimii doi ani, la selecţie se puteau prezenta numai trei formaţii, respectiv solişti, anul acesta televiziunea NDR a anunţat până acum 5 „numere“, interpretate de „grei“ ai muzicii pop germane.
Doua dintre formaţiile care intră în competiţie sunt consacrate internaţional, ceea ce, în cazul în care vor câştiga biletul pentru Belgrad, ar putea spori şansele Germaniei la un loc fruntaş, chiar şi la cel de lider. No Angels este o formaţie de femei, concepută ca o „girlband“ în urma primului concurs „Popstars“ din Germania în 2000. Trupa a reuşit să se impună pe piaţa muzicală cu mare succes, până în 2003, când fetele s-au despărţit. Anul trecut, patru dintre ele s-au reunit, iar cu noul lor hit, „Goodbye to Yesterday“, au recucerit topurile germane. Hituri precum „Daylight in your Eyes“ (Versiunea USamericană) sau coverul „There Must Be An Angel“, ale celor cinci fete, se impuseseră la vremea lor pe pieţele muzicale din întreaga lume. No Angels îşi vor încerca norocul la preselecţie cu melodia: „Disappear“.