Evenimentul Zilei > Economie > Start eşuat! Procesul de privatizare al Oltchim va fi RELUAT
Start eşuat! Procesul de privatizare al Oltchim va fi RELUAT

Start eşuat! Procesul de privatizare al Oltchim va fi RELUAT

De abia vineri statul anunţă noul proprietar, însă ieri am aflat potenţialii cumpărători: PCC, Ştefan Vuza şi Dan Diaconescu, în numele poporului

Cea mai aşteptată privatizare a anului, cea a Oltchim, a fost amânată ieri cu trei zile. „Termenele (de depunere a ofertelor şi cel pentru licitaţie – n.r.) se prelungesc cu trei zile, la propunerea participanţilor”, a declarat pentru EVZ Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
Ceea ce înseamnă că, dacă ofertele corespund cerinţelor, vânzarea Oltchim va avea loc, cel mai probabil, pe 21 septembrie. Marea noutate a zilei de ieri au fost numele celor interesaţi de combinat. Se ştia că nu mai puţin de 13 firme au cumpărat zilele trecute caietul de sarcini. Cu săptămâni în urmă premierul Ponta anunţa că „doi investitori mari”, provenind din „zone geografice diferite” au pus ochii pe Oltchim.
Cine vrea să cumpere…
În realitate, au fost trei, iar dintre aceştia doi sunt autohtoni: principalul acţionar minoritar al Oltchim, firma germană PCC, Ştefan Vuza, care controlează grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR) şi, surpriză, patronul media Dan Diaconescu. Diaconescu anunţase, de ceva vreme, că vizează achiziţia Oltchim. Modul prin care realizatorul tv se pregăteşte să facă preluarea este însă surprinzător. În urmă cu numai o săptămână acesta a declarat la România TV că vrea să cumpere combinatul „dar nu singur, nu doar eu. Împreună cu toţi telespectatorii dumneavoastră, cu ai mei, cu poporul, cu toţi oamenii care vor să subscrie la acest act”. De altfel, o finanţare făcută pe cont propriu de mogulul media aproape că iese din discuţie. În primăvară, OTV, televiziune pe care o deţine în proporţie de 80%, a intrat în insolvenţă. Totodată, potrivit Finanţelor, Oglinda Television, firmă pe care o controlează, avea în 2011 datorii de 2,34 milioane de lei. Profitul Oglinda Television de anul trecut a fost de… 4.500 de lei.
Solvabilitatea lui Dan Diaconescu s-ar putea să cântărească mult în ochii celor de la OPSPI, vineri, atunci când va avea loc licitaţia pentru Oltchim.

Ştefan Vuza a depus două oferte pentru combinat. FOTO: AGERPRES

Dan Diaconescu vrea să investească în numele poporului român. FOTO: VLAD STĂNESCU
…şi cine poate
Ceilalţi doi investitori au avantajul de a avea lichidităţi şi experienţă în domeniul industriei chimice. În plus, PCC are deja ştate vechi la Oltchim. Ştefan Vuza anunţase încă din primăvară că doreşte combinatul. Ieri existau deja două oferte făcute de acesta, în numele Chimcomplex, firmă specializată în producţia de produse chimice, şi în numele Aisa Invest, companii pe care le deţine. Vuza nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Wojciech Zaremba, reprezentantul germanilor de la PCC, nu a dorit să comenteze pentru EVZ oferta depusă.

Reprezentantul PCC, Wojciech Zaremba, este un bun cunoscător al situaţiei de la combinat. FOTO: AGERPRES
Valoarea combinatului
Dan Diaconescu a cerut timp pentru a putea analiza impactul recentei decizii a Consiliului de Administraţie, de a actualiza creanţa AVAS la Oltchim cu dobânzile de întârziere. Surprinzător, o cerere similară a fost depusă de gigantul rus Gazprom, despre care nu se ştie că ar fi depus vreo ofertă. Cumpărătorul va prelua, odată cu Oltchim, şi creanţele Electrica şi AVAS către combinat. Va primi, aşadar, 54% din pachetul de acţiuni al companiei, estimat la 30 de milioane de euro şi creanţele menţionate (în valoare de 1,8 miliarde de lei – 400 de milioane de euro). Compania este totodată plină de datorii, care depăşeşc uşor jumătatea de miliard de euro, aşa încât este greu de crezut că preţul de vânzare al combinatului ar putea fi unul prea interesant.
Vinovaţii pentru soarta combinatului
Parlamentari, procurori şi judecători au acoperit jaful de la Oltchim
Simona Ionescu
Despre „marele jaf” de la Oltchim, care a fost patronat de „directorul general de la Oltchim, nemuritorul Constantin Roibu”, cel care a clădit „un sistem intangibil de relaţii”, ne-a vorbit Tiberiu Pîrnău, directorul cotidianului local „Ziarul de Vâlcea”, care a dus ani la rând o luptă mediatică cu managementul combinatului.
„Le-a aruncat la toţi politicienii vâlceni, indiferent de partid, câte un os de ros, iar aceştia l-au protejat continuu în cei 21 de ani de mandat. Roibu a procedat la fel cu cei din justiţie. Mă refer la procurorii vâlceni, care l-au spălat în fiecare dosar deschis pe numele acestuia. Aşa a procedat şi cu judecătorii. Şi cum să nu fie aşa când, spre exemplu, soţul actualei procuror şef, Carmen Vameşu, este un om de afaceri care are relaţii comerciale cu Oltchimul, iar fostul procuror şef Teodor Trancă este cercetat de DNA într-un dosar de corupţie? Roibu le-a închis gura la toţi! I-a cumpărat pe toţi! Parlamentari vâlceni au lucrat în Parlament la legi în favoarea lui Roibu„, susţine ziaristul.
„Ziarul de Vâlcea” a publicat zeci de anchete despre mafia de la Oltchim, despre modul în care s-a dezvoltat pe platforma chimică vâlceană o adevărată reţea de căpuşe economice. „Căpuşele au fost foarte multe, le amintesc acum doar pe cele mai semnificative: Comchim (firmă patronată de actualul primar din Ioneşti-Valcea, Constantin Neagoie, fost maistru la combinat, devenit milionar în euro după ce a devenit furnizor al produselor Oltchim), Protectchim (patron: Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim)”, spune ziaristul.
Iar acestea nu sunt singurele firme prin care interpuşii au avut de profitat de pe urma combinatului. Li se alătură „Amitrans (firmă de transport, al cărei patron este fiul şoferului lui Roibu – contracte de milioane de euro cu combinatul), FCT Industrial (societate bănuită că fură curent de la Oltchim de ani de zile), Chemprochemicals (firma fiului lui Roibu, producător de vopsele peste gard de Oltchim, contracte nenumărate cu combinatul), Ardava (firma unui fost director din Oltchim, Constantin Vlăduţu) etc. Roibu a rezistat atât în funcţie pentru că a dansat cu toate partidele”, conchide Pîrnău.
Parlamentari vâlceni au lucrat în Parlament în favoarea lui Roibu
CITIŢI ŞI:

  • PRIVATIZAREA OLTCHIM, AMÂNATĂ. Cine sunt cei trei investitori care au depus oferte de cumpărare
  • Dezvăluiri despre contractele dintre Oltchim şi o firmă controlată de Constantin Roibu
  • Angajaţii Oltchim au renunţat la grevă. Liviu Pop: „Vor fi oferite certitudini legate de procesul de privatizare”
  • PRIVATIZAREA OLTCHIM S-au vândut peste 10 caiete de sarcini
  • După 20 de ani, Oltchim are un nou director!
  • Oltchim a scăpat de Roibu, după 20 de ani
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: