Pe profesorul Ioan Stanomir l-am intâlnit la Institutul de Cercetari Politice. De aici, dintre cartile „clasicilor”, politica romaneasca actuala capata nuante si mai vulgare.
Ioan Stanomir a explicat cititorilor EVZ „cum stam” cu institutia referendumului.
EVZ: Domnule profesor, pentru inceput, doua intrebari „leniniste”: cine-i vinovat pentru situatia actuala de pe scena politica, si ce-i de facut? Ioan Stanomir: Miza acestui referendum e politica. Votul anti-Basescu din Parlament a fost un vot de blam politic.
Discutam prea mult de persoane si prea putin institutional? E o tara romaneasca. Indiferent de rezultat, dupa referendum, trebuie, ca in mod rational, sa alegem ce sistem politic vrem pentru viitor. Cel din prezent este, in mod clar, consumat istoric. Constitutia trebuie imbunatatita. Ar fi insa o nebunie sa se incerce acest lucru cu actuala majoritate din Parlament. Criza politica va continua si dupa 19 mai. Ea nu poate lua sfarsit decat printr-un ciclu de alegeri - locale, parlamentare, europarlamentare. Trebuie clarificate relatiile institutionale dintre presedinte si premier. Trebuie, din nou, pornit de la zero.
Nu pornim mereu de la zero? Acum avem experienta ultimilor ani. Nu cred ca mai putem vorbi de posibilitatea unei dictaturi, cum se gandea la primul edificiu constitutional postdecembrist. In prezent, avem un presedinte ales prin vot direct si un premier numit, insa puterea celor doi nu respecta acest algoritm.
Ne puteti oferi o perspectiva istorica a referendumului in Romania? Inainte de 1948, am avut strict plebiscite. Termenul de plebiscit nu trebuie confundat cu cel de referendum. Un referendum presupune libera exprimare si inainte de vot, si la vot. Nici dupa 1989, n-am avut, propriu-zis, vreun referendum. In 1991 si 2003, „referendumurile” pentru Constitutie au fost ghidate, am avut de-a face cu o ingerinta importanta a autoritatii de stat in organizarea si exprimarea votului. Practic, acesta ar cam fi primul referendum din istoria romanilor.
Este? Ar fi fost nevoie si ca regulile jocului sa nu fie schimbate cu mai putin de un an inainte ca acesta sa aiba loc. In Romania, s-a produs o incalcare a spirtiului constitutional.
Ce ar trebui sa urmareasca un cetatean in aceasta perioada?Alegerile nu sunt trucate intotdeauna prin furtul buletinelor de vot. Exista metode mult mai „rafinate”. Un cetatean trebuie sa priveasca intregul parcurs temporal din momentul suspendarii pana la anuntarea rezultatelor oficiale, si sa reclame orice neregula. E un act civic de maturitate.
Cum vor vota analfabetii? E o problema delicata, pentru ca nu exista semn electoral. De aceea, sunt importante indicatiile „pretioase” ale oamenilor din sectiile de votare. E foarte ambiguu pentru omul simplu sa voteze „NU”, cand acum trei ani a votat „DA”, tot pentru Basescu. Ii sfatuiesc pe toti sa analizeze critic intrebarea de la referendum. Altfel, nimeni nu va admite ca a votat ca un dobitoc, nimeni nu va admite ca a spus „nu”, cand el de fapt voia ca Basescu sa fie demis.
CV
Profesor tanar cu opera bogata
Prof. univ. dr. Ioan Stanomir (34 de ani) este specialist in drept constitutional. Preda la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. A publicat: „Reactiune si conservatorism” (2000); „In cautarea comunismului pierdut” (coautor, 2001); „A fi conservator. O antologie comentata” (coautor, 2002); „Intre pravila si Constitutie. O istorie a inceputurilor constitutionale romanesti” (coautor, 2002); „O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici” (coautor, 2004); „Explorari in comunismul romanesc „ (coautor - doua volume - 2004, 2005); „Libertate, lege si drept. O istorie a constitutionalismului romanesc” (2005).