Standard & Poor's taie ratingul OTP, bancă ungară prezentă şi în România

Necazurile se ţin lanţ pentru vecinii noştri unguri. La câteva zile după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a retrogradat Ungaria la categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, astăzi a decis să retrogradeze patru bănci ungare.

Printre instituţiile de creditare cărora le-a fost redus ratingul, după ce a fost tăiat ratingul ţării, se numără şi OTP Bank, prezentă şi pe piaţa din România.

Standard & Poor's a precizat că a decis să coboare ratingurile acordate grupului bancar ungar OTP Bank PLC şi principalei sale subsidiare OTP Mortgage Bank, la BB+/B de la BBB-/A-3, şi, totodată, le-a scos de sub revizuire cu implicaţii negative. Cu toate acestea, perspectiva pentru ambele bănci este una negativă.

De asemenea, Standard & Poor's a retrogradat ratingurile nesolicitate ale K&H Bank la BBpi de la BBB-pi şi a revizuit perspectiva pentru Magyar Takarekszovetkezeti Bank ZRt la negativă, de la stabilă.

Băncile nu pot avea un rating mai mare decât ţara

"OTP, K&H Bank şi Takarekbank sunt în principal bănci domestice şi, în mod normal, nu acordăm băncilor un rating mai mare decât ratingul suveran. Decizia de a menţine ratingul băncilor la nivelul ratingului de ţară reflectă expunerea băncilor pe datoria suverană prin intermediul bondurilor ungare din portofoliile lor, deteriorarea mediului operaţional şi consecinţele măsurilor ostile adoptate de guvern faţă de sistemul bancar ungar după 2010", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare, citat de Agerpres.

Pe lângă presiunile suverane, analiştii S&P cred că situaţia actuală a economiei va accentua slăbiciunile din sistemul bancar ungar. Nivelul creditelor neperformante a trecut de 12% la finele lunii iunie 2011, de la nivelul de 10,5% înregistrat la sfârşitul anului trecut, şi S&P se aşteaptă ca acest trend să continue şi în 2012.

În cazul OTP Bank şi OTP Mortgage Bank, agenţia Standard & Poor's avertizează că o nouă acţiune negativă asupra ratingului suveran al Ungariei va conduce la o acţiune similară asupra ratingurilor celor două instituţii.

CITIŢI ŞI:

  • Ungaria, băgată la categoria "junk"
  • Delegaţia FMI a părăsit brusc Ungaria
  • Românii au acum motive să fie fericiţi că nu sunt unguri
  • Viktor Orban, premierul care nu ştie ce vrea de la FMI
  • Ungaria, noua ţintă a agenţiilor de rating Moody's şi Standard & Poor's. Un acord cu FMI nu ajută Ungaria, în al 12-lea ceas