Ștampila și cumetriile, blazonul funcționarului român

Opoziția îi dă o mână de ajutor ministrului Finanțelor, care a pornit jihadul împotriva bugetarilor

Opoziția îi dă o mână de ajutor ministrului Finanțelor, care a pornit jihadul împotriva bugetarilor. După ce Eugen Teodorovici a anunțat reduceri masive în rândul bugetarilor, deputatul liberal de Vrancea, Ion Ștefan, a prezentat tabelul cu numărul bugetarilor din fi ecare județ raportat la mia de locuitori.

 

Parlamentarul susține, într-o declarație pentru Evenimentul zilei, că județul pe care îl reprezintă este sufocat de numărul mare de bugetari, dar și de dictatura exercitată de aceștia asupra contribuabilului.

„Cel mai sigur loc de muncă, în Vrancea cel puțin, este în sistemul bugetar. O știm în special de la administrația locală PSD Misăilă, care a transformat Primăria Focșani în agenție de forță de muncă pentru posesorii de carnet roșu. Unul muncește, alți trei încurcă și stau la cafea”, spune Ion Ștefan. Acesta spune că numărul mare ar fi mai ușor de acceptat, dar că sistemul „încurajează importanța ștampilei și generează cu bună știință un blocaj pentru a-și da importanță”.

Deputatul spune că sistemul bugetar a devenit o mare cumetrie și că și rezolvările problemelor contribuabililor se fac discreționar. „Generează ambuteiaje, sunt încântați de cozile care se formează, apoi jubilează când îi sună prefectul sau un șef să rezolve situația. Așa simt că sunt importanți”, a explicat Ion Ștefan.

Ministrul recunoaște că ar fi nevoie de bun simț

Potrivit datelor oficiale, în Vrancea lucrează 16,3 bugetari pentru o mie de locuitori. „Un aparat extrem de stufos și ineficient de cele mai multe ori pentru că angajările nu s-au făcut pe competențe ci pe bază de sinecuri”, spune deputatul.

PNL susține introducerea principiului 85/15, adică angajaţii din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15% din totalul angajaţilor din economie.

Ion Ștefan spune că nu crede în promisiunile ministrului, că va face un aparat bugetar mai suplu. Și admite că nici PNL, când a fost la guvernare, nu a făcut-o, dar adaugă că în ultimii trei ani PSD a exagerat cu angajările.

Recent, Eugen Teodorovici a admis că măsurile anunțate, reduceri în aparatul bugetar, sunt necesare. „Cu ocazia rectificării bugetare, vom veni şi cu un plan de măsuri pe care să îl prezentăm doamnei prim-ministru şi guvernului pentru a fi asumat. Sunt măsuri nu pentru că nu sunt bani, sunt măsuri de bun simţ, indiferent dacă ai sau nu ai bani“, a spus ministrul. Acesta a spus că singurele domenii în care nu se fac reduceri sunt sănătatea și învățământul.