Cum a primit Stalin şi România, şi o parte a lumii? "Scrisoarea către Zabrousky", dovada istorică

Cum a primit Stalin şi România, şi o parte a lumii? "Scrisoarea către Zabrousky", dovada istorică

"Le Figaro" publica pe 7 februarie 1952 un document senzaţional, "Scrisoarea catre Zabrousky", din 20 februarie 1943 prin care preşedintele SUA, Franklin Delano Roosevelt, îi transmitea lui Stalin propunerile pentru Noua Ordine Mondială de după al doilea război mondial.

"Scrisoarea către Zabrousky" demonstrează că lumea fusese împărţită între Roosevelt, Churchill şi Stalin înaintea întâlnirilor celor trei de la Teheran, 28 noiembrie – 1 decembrie 1943 şi de la Ialta, 4-11 februarie 1945.

Prin "Scrisoarea către Zabrousky", Roosevelt îi propunea lui Stalin o împarţire geopolitică a Lumii, şi nu doar a Europei. România era cedată sferei de influenţă a URSS cu mult înainte de Ialta, la nici trei săptămâni după înfrângerea Germaniei la Stalingrad (2 februarie 1943). Franklin Delano Roosevelt i-a trimis scrisoarea confidenţială lui Stalin prin intermediul a doi activişti importanţi ai mişcării sioniste, Zabrousky şi Weiss.

Scrisoarea lui F.D. Roosevelt catre Zabrousky

Ne puteți urmări și pe Google News

Casa Alba - Washington

20 februarie 1943

Draga Domnule Zabrousky,

Asa cum v-am spus, in convorbirea ce-am avut-o cu dumneavoastra si cu domnul Weiss, am fost profund miscat de faptul ca "National Council of Young Israel" ("Consiliul National al Tanarului Israel") a avut extrema amabilitate sa se ofere ca intermediar intre mine si prietenul nostru comun, Stalin, si aceasta intr-un moment atat de delicat, in care orice pericol de frictiune in sanul Natiunilor Unite - create cu pretul atator sacrificii - ar fi putut avea consecinte fatale pentru toti si, in mod deosebit, pentru Uniunea Sovietica.

In consecinta, este in interesul dumneavoastra si al nostru sa atenuam asperitatile, ceea ce va fi greu cu Molotov, pe care spre marea mea parere de rau, a trebuit sa-l avertizez ca cei care vin mai des in conflict cu Unchiul Sam au de suportat neplaceri, avertisment valabil atat pentru afacerile externe, cat si pentru afacerile interne. Pretentiile sovietice, cand este vorba de activitati comuniste in Statele Uniunii Americane, sunt de doua ori intolerabile.

Timosenko s-a aratat mult mai rezonabil, in timpul scurtei dar fructuoasei sederi aici, si as dori ca o noua intrevedere cu maresalul sa constituie o etapa rapida pentru schimbul de vederi cu Stalin, schimb pe care il consider extrem de urgent, daca ma gandesc la binele care rezulta din intalnirea dintre Stalin si Churchill.

Statele Unite si Marea Britanie sunt dispuse - fara nici un fel de rezerva morala, sa dea egalitate de vot absoluta URSS-ului in viitoarea organizare a lumii dupa razboi. Ea va fi membra - asa cum prim-ministrul britanic a comunicat la Adana, inmanandu-i anteproiectul sau - a grupului conducator in sanul Consiliului Europei si al Consiliului Asiei. La aceasta o indreptateste nu numai intinderea transcontinentala a URSS-ului, dar si mareata lupta contra fascismului, care va merita elogiile istoricilor.

Dorim sa vedem aceste consilii continentale (vorbesc in numele marii mele tari si al grandiosului imperiu britanic) compuse din toate statele independente respective, bineinteles, cu o reprezentare proportionala echitabila.

Totodata, puteti sa-l asigurati pe Stalin, draga domnule Zabrousky, ca URSS-ul va fi prezent in Directoratul acestor comisii ale Europei si Asiei, pe picior de egalitate si cu drept de vot egal cu Statele Unite si Anglia, si va face parte din inaltul tribunal care va trebui sa fie creat pentru rezolvarea divergentelor dintre natiuni, ca ea va interveni, de asemenea, in selectarea si pregatirea fortelor internationale, a armamentului si a comandamentului acestor forte, care, sub ordinele Consiliului Continental, vor actiona in interiorul fiecarui stat, cu scopul ca normele atat de savant elaborate pentru mentinerea pacii, in spiritul vechii Societati a Natiunilor, sa nu fie din nou violate. Aceste institutii, care reglementeaza relatiile dintre state si dintre armatele lor, isi vor putea impune deciziile si se vor putea face ascultate. In acest conditii, beneficiind de o pozitie atat de inalta, in Tetrarhia Universului, Stalin ar trebui sa fie multumit si nicidecum sa-si reinnoiasca pretentiile, care creeaza probleme insolubile (totusi, secretariatul este destinat Frantei, cu drept de vot consultativ si nu deliberativ, ca recompensa pentru rezistenta sa, dar si ca pedeapsa pentru sovaielile sale anterioare).

Deci, continentul american va ramane in afara oricarei propagande sovietice si sub influenta exclusiva a Statelor Unite, asa cum am fagaduit aliatilor nostri continentali. Franta va trebui sa ramana la secretariatul Tetrarhiei. Sub protectia Angliei, Portugalia, Spania, Italia si Grecia vor evolua spre o civilizatie moderna care le va scoate din letargia lor traditionala. Pe langa aceasta, se va da URSS-ului un port la Mediterana. Cedam dorintelor sale in privinta Finlandei si Balticei, in general. Vom cere Poloniei sa aiba o atitudine rezonabila, bazata pe intelegere si compromis. Lui Stalin ii ramane un vast camp de expansiune in tarile mici ale Europei orientale. Fireste, trebuie sa tina seama de drepturile Iugoslaviei si Cehoslovaciei, doua natiuni leale, fara sa se omita recuperarea totala a teritoriilor smulse vremelnic Marii Rusii.

Dupa dezmembrarea Reich-ului si dupa ce diferite zone au fost alipite altor state, creandu-se astfel noi nationalitati, pericolul german nu va mai exista, nici pentru URSS, nici pentru Europa si lumea intreaga.

In ceea ce priveste Turcia, Stalin trebuie sa inteleaga asigurarile necesare pe care Churchill le-a dat presedintelui Inonu, in numele sau si al meu. Ar trebui ca lui Stalin sa-i ajunga portul care ii va fi dat la Mediterana.

In privinta Asiei, suntem de acord cu cererile sale, sub rezerva unor complicatii ulterioare. Cat despre Africa, ce vreti? Va fi necesar sa dam ceva Frantei, pentru a o despagubi de pierderile suferite in Asia, si, de asemenea, ceva Egiptului, asa cum s-a promis Waldistilor. Va trebui, desigur, sa se dea Spaniei si Portugaliei compensatii pentru renuntarile lor si pentru a se ajunge la un echilibru mondial mai bun. Statele Unite vor pune, de asemenea, piciorul, in baza dreptului de cuceritor, si vor reclama in mod inevitabil, cateva puncte vitale pentru zona lor. Aceasta inseamna a se face dreptate. In sfarsit, va trebui sa acordam Braziliei mica expansiune coloniala ce i s-a fagaduit.

Va rugam sa-i transmiteti lui Stalin, draga domnule Zabrousky, ca pentru binele general si pentru distrugerea rapida a Reich-ului - toate acestea nu sunt decat niste idei generale supuse studiului - trebuie sa-i cedam in privinta colonizarii Africii, iar el trebuie sa inceteze propaganda in America, si sa puna capat interventiei in mediul muncitoresc. Transmiteti, de asemenea, asigurarea deplinei mele intelegeri, a simpatiei mele si a dorintei de a inlesni solutionarea acestor probleme. In acest scop, intrevederea pe care o propunem ar prezenta un interes practic.

Am citit cu cea mai mare placere, asa cum am spus, termenii generali ai mesajului, prin care mi s-a anuntat hotararea dumneavoastra de a-mi oferi in numele Consiliului National un exemplar din cea mai aleasa comoara a Israelului, un rulou din Thora. Aceasta scrisoare dovedeste acceptarea mea. Lealitatii dumneavoastra raspund prin cea mai deplina incredere.

Va rog sa transmiteti inaltei organizatii pe care o prezidati expresia recunostintei mele, precum si faptul ca imi reamintesc cu placere de banchetul oferit cu prilejul celei de a XXXI-a aniversari a acesteia.

Va ureaza deplin succes al dumneavoastra,

Franklin D. Roosevelt