Stagii pe Bune pentru cei care vor să ajungă profesionişti în IT

Doi absolvenţi ai Facultăţii de Calculatoare din Bucureşti, care făcuseră stagii de practică la Nantes, au născocit acum şapte ani un plan pe care îl aplică şi astăzi în România: oferă stagii de trei luni care le facilitează studenţilor din domeniul IT&C obţinerea informaţiilor practice de care au atât de multă nevoie.

Când a început proiectul, practica solicitată formal de facultate ţinea trei săptămâni şi însemna numai obţinerea unei adeverinţe de la o firmă. De multe ori studenţii nici nu făceau în mod real această practică.

În prima fază, echipa de la Stagii pe Bune s-a adresat tinerilor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Au făcut o platformă pe care s-au înscris în primul an în jur de 300 de tineri. Atunci aveau numai 30 de poziţii în firme mari care au fost dispuse să ofere stagii aşa cum sunt în străinătate.

Între timp, iniţiativa a devenit cel mai mare şi cel mai vechi program de stagiatură în domeniul IT&C din România. Primii studenţi care au avut acces la program au fost cei din Politehnică, dar pe parcursul anilor tot mai mulţi doritori i-au împins pe organizatori să extindă Stagii pe Bune şi în Facultatea de Matematică, în Facultatea de Cibernetică şi apoi în alte oraşe din ţară ca Timişoara, Iaşi şi Cluj.

Anul acesta atât studenţii doritori, cât şi firmele care îi caută se pot înscrie pe site începând cu 21 martie. Atunci demarează cea de-a şaptea ediţie a programului.

Implicarea companiilor în formarea studenţilor Chiar dacă firmele se înscriu gratuit, un astfel de stagiu presupune o serie de reguli pe care firmele trebuie să le respecte atunci când adaugă oferta lor pe internet. De exemplu, o firmă care ia un student în practică trebuie să îi ofere acestuia un mentor pentru că, spun organizatorii, cea mai importantă parte a stagiului este componenta educaţională.

Dacă firmele mari din domeniu revin în fiecare an cu oferte pentru studenţi, anul acesta organizatorii speră să atragă şi mai multe firme mici. „Cei care au făcut stagii prin noi au ajuns acum să aibă o oarecare putere de decizie într-o firmă şi pot spune că vor un stagiar. Aşteptam chestia asta de câţiva ani şi eram conştienţi că o să se întâmple”, spune Vlad Posea, unul din fondatorii proiectului. Aceştia sunt oamenii cărora se vor adresa cei de la Stagii pe Bune pentru a atrage firmele cu 20 – 30 de angajaţi în proiect.

  • Firma trebuie să ţină studentul în practică pe toată perioada vacanţei, de la 1 iulie până la 1 octombrie. Trebuie să îi ofere acestuia un loc în echipă, un loc în birou şi acces la un calculator. Chiar dacă mulţi studenţi s-ar înscrie la un astfel de stagiu doar pentru a-şi satisface dorinţa de a învăţa şi de a experimenta mediul de lucru dintr-o firmă, acestea trebuie să îi şi motiveze cumva pentru că stagiul înseamnă 8 ore de muncă pe zi cot la cot cu cei care sunt angajaţi acolo. Salariile oferite stagiarilor au fost în jur de 150 de euro pe lună, dar acestea variază în funcţie de firmă. Teoretic, companiile implicate ar putea să îşi recupereze o parte din bani de la stat, dar multe nu recurg la aceste facilităţi din cauza birocraţiei.

Experienţa unui stagiar Mihai s-a dus la o firmă mai mică de programatori. Tocmai terminase anul trei de facultate şi a ales compania pentru că aceasta îi oferea şansa să aprofundeze limbajul de programare Python. Chiar dacă fiecare programator se concentra pe proiectul lui, stagiarul a avut parte de o echipă în care să poată cere oricând sfatul colegilor.

„Faţă de proiectele de la facultate care sunt pornite de la zero şi pe care trebuie să le termini cât mai rapid fără a mai conta calitatea, la stagiu toate proiectele erau deja începute şi calitatea codului scris de tine era foarte importantă. De asemenea, cu cât experimentezi mai repede lucrul în echipă pe proiecte mari, cu atât mai uşor îţi va fi să te integrezi mai târziu”, spune Mihai.

Studenţii învaţă despre diversitatea meseriilor din domeniu Cei de la Stagii pe Bune se implică mai ales în promovarea ideii de stagiu în facultate şi printre compani. De aceea, ei organizează întâlniri cu studenţii pentru a le explica ce doreşte o companie de la ei. „Vin studenţi care aplică la 50 de stagii. Ei nici măcar nu înţeleg că o firmă are tendinţa să îl taie automat de pe listă deoarece consideră că studentul nu ştie ce vrea”, spune reprezentantul proiectului.

Aceste întâlniri îl ajută pe student să aleagă o singură firmă. Anul acesta tema proiectului este prezentarea diversităţii meseriilor din domeniul IT. Există multe joburi de care studenţii nu sunt conştienţi pentru că nu pot privi în interiorul companiei. Asta se va întâmpla cu ajutorul reprezentanţilor companiilor care recrutează şi care vor susţine prezentări însoţiţi de unul dintre foştii stagiari.

Legătura dintre student şi firma la care a făcut stagiu se păstrează şi după încheierea celor trei luni. Mulţi din cei care termină facultatea se angajează la firma la care au făcut primul stagiu şi sunt mai fideli acesteia. Astfel, firmele recuperează pe termen lung investiţia pe care o fac în aceşti tineri. Echipa proiectului Stagii pe Bune nu încurajează angajarea, ci dimpotrivă. Ei speră că studenţii care cunosc practicile firmelor doar pe perioada verii vor deveni profesionişti mai buni pentru că vor îmbina teoria din facultate cu practica din stagiu.