Stadionul „Naţional”, gata la sfântu’ aşteaptă

Stadionul „Naţional”, gata la sfântu’ aşteaptă

Criza financiară şi delăsarea autorităţilor pun în pericol lucrările la arena din Complexul „Lia Manoliu”. Până la finala Ligii Europa din 2012 mai sunt doar trei ani.

După ce a obţinut organizarea finalei Europa League din 2012 promiţând un stadion care există doar în proiect, România s-ar putea afla în ruşinoasa postură de a fi prima ţară care nu-şi poate respecta angajamentul.

EVZ anunţa, în ianuarie, primul semn de şovăială al autorităţilor privind finanţarea proiectului din Complexul „Lia Manoliu”, iar, între timp, lucrurile par să fi devenit şi mai grave! În momentul în care a fost demarat proiectul, termenul de predare a lucrării fusese fixat pentru 2010.

Primarul general Sorin Opres cu anunţa pe 9 aprilie proiectul de buget al Capitalei pentru 2009, menţionând că pentru construirea Stadionului Naţional se vor aloca 40 de milioane de lei de la primărie (aproximativ 10 milioane de euro) şi 160 de milioane de lei de la guvern (aproape 40 de milioane de euro).

Oprescu a uitat însă două aspecte importante: faptul că promisiunea celor 160 de milioane îi aparţinea fostului executiv şi că primăria trebuie să înainteze o cerere la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a obţine banii. Primăria a uitat să ceară bani de la guvern!

Oficiali de la MAI au precizat, pentru EVZ, că nici Secretariatul General, nici Direcţia pentru Comunităţi Locale nu a primit vreo cerere în ceea ce priveşte realizarea unui proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea celor 160 de milioane de lei.

Potrivit legii, Primăria Capitalei, beneficiarul proiectului, ar fi trebuit să facă o solicitare care să ajungă pe masa executivului, dar, deşi suntem aproape de jumătatea anului, aceasta se lasă încă aşteptată.

„Guvernarea trecută a promis că va acorda cele 160 de milioane de lei, dar acum e altceva. În situaţia României în acest an, din cauza crizei financiare, nu cred că actualul guvern va mai da banii! E adevărat că nici nu am făcut încă o cerere pentru a-i primi. Urmează ca primarul Sorin Oprescu să discute cu premierul Emil Boc, dar nu ştim când. Să sperăm că întâlnirea va avea loc cât mai curând”, ne-a declarat Mircea Raicu, viceprimarul Bucureştiului. Nemţii lucrează pe datorie

În timp ce autorităţile par dezinteresate, compania germană Max Bogl, care construieşte sta dio nul împreună cu italienii de la Astaldi, munceşte pe propria cheltuială! Lucrările la arenă decurg în ritm normal, dar nemţii ar putea fi dezamăgiţi în momentul decontului, întrucât autorităţile vorbesc despre soluţii care să asigure finanţarea de azi pe mâine şi nu dispun, momentan, nici măcar de o sumă care să acopere ceea ce s-a cheltuit până acum.

„Dacă guvernul nu va mai putea susţine proiectul, totul va cădea în răspunderea primăriei. Deocamdată, din bugetul nostru s-au alocat doar 10 milioane de euro, faţă de 50 de milioane, cât ar fi nevoie în acest an. Max Bogl a realizat anul acesta lucrări în valoare de 16 milioane de euro. Le vom acorda cele 10 milioane de euro pe care le avem, ca să ia şi ei un balon de oxigen, circa două luni. În acest interval, va trebui să găsim o soluţie pentru a face rost de restul banilor, dar nu va fi deloc uşor”, a încheiat viceprimarul Raicu.

"Din păcate, există şi riscul ca stadionul să nu fie terminat la timp pentru organizarea finalei! Să sperăm că se vor găsi soluţii, pentru că este vorba despre un angajament naţional şi ar fi ruşinos să nu-l putem respecta." - Mircea Raicu, viceprimarul Bucureştiului

PESIMISM Termenele de predare ar putea fi depăşite

Alocarea fondurilor pentru construirea arenei din Complexul „Lia Manoliu” a stârnit discuţii aprinse şi în Consiliul General al Capitalei. Suma de 40 de milioane de lei acordată de primarul Sorin Oprescu din bugetul primăriei a fost considerată mult prea mică de o parte a consilierilor.

„Primăria Capitalei a alocat 40 de milioane de lei, bani care sunt absolut insuficienţi, chiar dacă vor veni fonduri şi de la guvern. Eu am propus un amendament prin care să dublăm suma, dar a fost respins. Este o sumă prea mică şi în aceste condiţii vom ieşi din orice termen! Nu vă ascund că este posibil ca stadionul să nu fie terminat la timp!”, ne-a declarat Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Bucureştiului.

„OCUPAT”. Oprescu n-a înaintat la guvern solicitarea pentru fonduri Foto: Răzvan Vălcăneanţu

DEVIZĂ

Construim după dictonul „merge şi aşa”

Reprezentanţii companiei Max Bogl estimau, la începutul anului, că proiectul Stadionului Naţional are nevoie de 60 de milioane de euro numai pentru lucrările din 2009. Aceştia par să fi luat cunoştinţă între timp cu deviza tipic românească „merge şi aşa”, autorităţile fiind dispuse să aloce (deocamdată doar din promisiuni) maximum 50 de milioane de euro pentru acest an.

„Noi ştim că ar urma să vină circa 10 milioane de euro de la primărie şi 40 de milioane de euro de la guvern. Într-adevăr, calculele iniţiale prevedeau că lucrările din acest an trebuie să fie susţinute cu 60 de milioane de euro, dar eu spun că ne vom descurca şi cu 50 de milioane”, ne-a declarat Cătălin Creţu, reprezentantul firmei de consultanţă Louis Berger, cea care intermediază relaţia dintre constructor şi beneficiar.

HEI-RUP. Şantierul mai are bani pentru două luni Foto: Vlad Stănescu

  Foto: Vlad Stănescu

Ne puteți urmări și pe Google News