Arena din parcul Bistriţei este obiect de scandal între SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL şi Clubul Sportiv Municipal Bistriţa, în joc fiind aruncaţi 39 de milioane de lei.
Scandalul este cu atât mai mare cu cât stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată în sălile de antrenament, igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții, sunt lucruri știute, dar de nimeni rezolvate.
Povestea scandalurilor din jurul moştenirii stadionului Jean Pădureanu este una veche şi a debutat după ce Gloria Bistriţa a retrogradat iar la orizont se vedeau norii negrii ai falimentului. Cu terenurile sintetice intrate în proprietatea Comelf SA şi cu cele de tenis de câmp deţinute de mai mulţi particulari, în speţă Florian Coşoiu şi Teodor Florea, stadionul municipal a devenit obiect de litigiu între defuncta ACF Gloria 1922 Bistriţa şi , Ministerul Tineretului şi Sportului prin CSM Bistriţa, ultimii adresându-se instanţei de judecată. Procesul a debutat în martie 2014, la instanţă mai fiind chemate în vederea stabilirii adevăratului proprietar şi SC Lidl Discount SRL, SC Comelf SA, AFP Bistriţa, Lidl Imobiliare România MSC, Florian Coşoiu, Dana Valeria Coşoiu şi Teodor Florea. După audiere tuturor părţilor implicate, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins cererea și stadionul a rămas în proprietatea ACF Gloria, însă MTS prin CSM Bistrița a făcut apel la Curtea de Apel Cluj.
În cele din urmă, Curtea de Apel de Cluj a luat o primă decizie asupra unei părţi din dosar, acesta fiind disjuns, fiind vorba de proprietatea asupra celor două terenuri de tenis de câmp.
Ce s-a întâmplat în ultimii patru ani?
După trei ani de procese instanţa a stabilit că bunurile ACF Gloria 1922 sunt ale lichidatorului – Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Consult Management UV IPURL. Decizia instanţei este una definitivă aşa că municipalitatea a reluat discuţiile privind cumpărarea terenului şi a activelor imobile şi mobile din cadrul stadionului Jean Pădureanu. “Este vorba despre vânzarea stadionului cu terenul şi tribunele dar şi spaţiile de lângă stadion, terenul sintetic, terenul de antrenamente, toate instalaţiile existente aici, bunurile mobile şi imobile ale fostului club de fotbal. Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVA”, susţine lichidatorul Vasile Urs.
Ce spune primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu?
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, cel care este principalul susţinător al achiziţiei bazei sportive, spune ca terenul ar trebui să ajungă în proprietatea municipalităţii deoarece nu există niciun investitor privat dispus să preia baza sportivă şi să o reabiliteze.
Material scris de Alin Cordoș
De ce trage Vasile Urs de timp?
Unul din viceprimarii Bistriţei, Gelu Muthi a confirmat faptul că municipalitatea continuă demersurile pentru cumpărarea stadionului, dar pașii sunt foarte greoi. ”Ne izbim de reticența administratorului judiciar care, de pildă, nu vrea să ne dea planurile stadionului, pe care i le-am cerut din septembrie”, a spus Gelu Muthi, șeful comisiei care studiază posibilitatea preluării bazei sportive.
Echipa de fotbal Gloria Bistriţa a evoluat neîntrerupt în prima ligă din 1990 până în 2011 când, din cauza datoriilor, nu a primit licenţa pentru sezonul următor, neîndeplinind criteriile financiare de licenţiere. Stadionul pe care a evoluat clubul Gloria a fost inaugurat în 1930. Ultima reabilitare majoră a avut loc în 2008 când stadionul a beneficiat de o serie de lucrări în urma cărora a fost dotat cu instalaţie de nocturnă, instalaţii de irigat şi de încălzire a gazonului, tabelă de marcaj electronică şi sistem electronic de acces şi ticketing.