Stadionul „Ion Moina”, o greşeală urbanistică

Proiectul noii arene este contestat de 51 de arhitecţi, deşi membrii comisiei de specialitate l-au votat în unanimitate.

Proiectul noului stadion “Ion Moina”, din Cluj-Napoca, a fost contestat de 51 de arhitecţi clujeni, printre care şi decanul Facultăţii de Arhitectură, prof. univ. dr. Adriana Matei. Semnatarii declaraţiei comune adresate tuturor instituţiilor statului susţin că amplasarea arenei în zona Parcului Central este un demers în care componenta politică a prevalat celei profesionale.

„Considerăm că e o greşeală urbanistică imensă - atâta vreme cât se doreşte descongestionarea traficului din zona centrală şi protejarea spaţiilor verzi şi de agrement - amplasarea de noi obiective generatoare de trafic mare în această zonă”, se arată în declaraţia comună a arhitecţilor. Toată lumea a votat „pentru” Unul dintre acţionarii firmei Dico&Ţigănaş, care s-a ocupat de proiectarea noului Stadion „Ion Moina” din Cluj-Napoca, este arhitectul Şerban Ţigănaş, membru şi în Comisia tehnică de urbanism din cadrul primăriei Cluj- Napoca şi preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania.

Când s-a votat pentru efectuarea unui studiu de oportunitate privind realizarea unui plan de urbanism zonal, Ţigănaş a votat „pentru”.

Şedinţa Comisiei de urbanism a avut loc pe 18 septembrie 2008, fostul primar al Clujului, Emil Boc, fiind preşedintele comisiei, iar actualul primar, Sorin Apostu, ocupa funcţia de vicepreşedinte. În procesul-verbal al şedinţei se arată că realizarea PUZ-ului pentru noul stadion a fost votată în unanimitate, printre cei care au luat cuvântul şi au susţinut importanţa acestui obiectiv fiind şi Şerban Ţigănaş.

„La momentul respectiv am prezentat o planşă, în care se făcea referire la licitaţia pentru proiect şi la problemele remarcate de Comisia de urbanism, la care trebuie să se adauge toate cerinţele”, a spus Ţigănaş. Acesta a mai adăugat că s-a abţinut de la vot, deşi în procesulverbal al şedinţei se arată că proiectul a fost votat în unanimitate de membrii comisiei. Şeful ordinului arhitecţilor din Transilvania a mai spus că Universitatea Tehnică l-a invitat, în decembrie 2007, să realizeze partea de arhitectură a noului stadion.   O investiţie de 160 de milioane

A doua firmă care a subcontractat o parte din proiect este SC Bogart SRL, unde acţionari sunt prorectorul Universităţii Tehnice, Mircea Petrina, şi fiul acestuia, Bogdan Petrina. Potrivit dosarului de autorizare de la primărie, SC Bogart SRL s-a ocupat de partea de rezistenţă, iar firma Dico&Ţigănaş a realizat partea de arhitectură a noului stadion.

În plus, licitaţia pentru proiectarea noii arene a fost adjudecată de Universitatea Tehnică din Cluj, a cărei ofertă a fost de 1,66 milioane de lei.

„Domnul prorector Petrina este prorector pe dezvoltare, şi el s-a ocupat de proiectul cu stadionul”, afirmă rectorul Universităţii Tehnice, Radu Munteanu. Pentru investiţia noului stadion, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că va aloca suma de 160,5 milioane de lei.