EUROPA, PA: Parlamentul a respins revocarea lui Andon şi Pâslaru. Se ignoră o sentinţă definitivă a ÎCCJ!
- Gabriel Gachi
- 4 iulie 2012, 16:41
Principiul separării puterilor în stat a fost aruncat la coş, prin actul de respingere a solicitării ANI de către Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Acest fapt vine cu câteva zile înainte de raportul MCV al Comisiei Europene, care poate duce la amânarea intrării României în Spaţiul Schengen.
Fapt fără precedent în Parlament: Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a refuzat să dea curs solicitării ANI de revocare a deputaţilor Sergiu Andon (PC) şi Florin Pâslaru (PSD) pe motiv de incompatibilitate.
ANI a obţinut împotriva celor doi sentinţe definitive, fiind găsiţi incompatibili de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Agenţia Naţională de Integritate califică decizia Comisiei Juridice drept o "acţiune fără precedent, care reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiţie. Comisia de resort s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă precum şi alte acte ale Agenţiei care comportă consecinţe juridice".
ANI semnalează că asistăm la o încălcare gravă a statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat, atitudinea majorităţii parlamentare "venind în contradicţie cu recent adoptata declaraţie a Parlamentului României privind sprijinirea implementării noii Strategii Anticorupţie 2012-2015".
ANI a făcut cereri repetate către conducerea Camerei Deputaţilor pentru ca aceasta să constate încetarea calităţii de deputat pentru Sergiu Andon şi Florin Pâslaru. Consiliul Naţional de Integritate cere Parlamentului să respecte hotărârile legale Consiliul Naţional de Integritate cere Parlamentului să respecte şi să aplice hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi actele emise de Agenţia Naţională de Integritate în ceea ce priveşte cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru.
"Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită, în mod ferm, Parlamentului României aplicarea şi respectarea hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi a actelor emise de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive conform prevederilor legale, şi care comportă consecinţe juridice", se arată în comunicatul CNI.
Consiliul Naţional de Integritate susţine că, în cazul celor doi senatori, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaţilor a ignorat deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.