Multe lucruri s-au schimbat în ultimii 22 de ani, dar mititeii şi berea de 1 Mai au rămas la fel, în memoria colectivă.
De 1 Mai, românul e obişnuit, de zeci de ani, să iasă la iarbă verde, să meargă la mar, la munte, să încingă grătarele şi să toarne în el bere până la saturaţie.
Distracţia "muncitorească" nu diferă prea mult azi, de cea de dinainte de ’89. Comicul Mugur Mihăescu (45 de ani) şi Lăutarul Nelu Ploieşteanu (62 de ani) îşi amintesccu nostalgie de petrecerile de pe vremuri. Au uitat de defilările comuniste.
Nelu Ploieşteanu: "Alte vremuri!"
"Mi-amintesc că era o emisiune care se numea "Cum aţi petrecut 1 Mai?." Unii mergeau la pescuit, alţii la pădure sau la mare. La Cernica era grătar după grătar. Pe litoral, la fel! Cântam la Rapsodia, în Cap Aurora. Era lume de toate d-astea sociale... Aveau oamenii bani, nu ca acum! Nu exista clasa socială de jos", rememorează bătrânul lăutar.
Spune că dacă-i dai românului o bere, o sticlă de vin şi un cârnat zice că l-a văzut pe Dumnezeu! Cât despre 2 Mai, Ziua Tineretului, lumea a uitat: "Acu’ nu mai ştie nimeni... Râde de tine!". "Micul şi berea - droguri româneşti" "Lumea se distra în concordanţă cu vremurile!", e serios interpretul lui Garcea. "1 Mai, Revelionul, Paştele şi Cră ciunul sunt prilej de distracţie. Românului i-a intrat în sânge micul şi berea, ca drogul! S-au câştigat alegeri...", nu poate să nu râdă Mugur Mihăescu. La defilări n-a fost: "M-am fofilat!". Unde mergea Mugur Mihăescu, pe atunci un puşti de douăzeci şi ceva de ani? "La mare, frate! Mergeam cu trenul, fără bilet, şi cântam cu toţii Trenul fără naş". Nu se abţine şi începe să fredoneze celebra melodie a rockerilor de la Iris. Băutura avea şi ea importanţa sa: "Pe litoral, după ce se închideau discotecile, ne strângeam prin camere, că era frig pe plajă. Cântam la chitară că n-aveam «aifoane» şi «sidiuri»! Beam cam orice. Bere la halbă ziua şi votcă seara. Când n-ai bani, nu faci mofturi." Se întristează: "Singura diferenţă e că acu’ am 45 de ani. Nu pot să-i judec pe cei de 21 de ani. E rândul lor!". Amintiri din comunism Nostalgiile tinereţii îi fac pe mulţi dintre cei care au acum peste 40 de ani să uite neajunsurile de pe timpul comunismului. Spun că petrecerile de pe atunci erau mai faine, că oamenii erau mai buni, că micii erau parcă mai gustoşi sau că berea era mai ieftină. Uită de scoaterea cu arcanul la defilări, de închisul localurilor la zece seara şi de sărăcia ofertei de mâncare şi băutură, atât din magazine cât şi din restaurante. Meniul unei seri la restaurant era, în majoritatea cazurilor, format din clasicul cotlet cu garnitură de cartofi prăjiţi şi, forţat, de creveţi vietnamezi, asezonat cu o baterie de vin din cele trei-patru sortimente existente! <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/X3LNURodprk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>