Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis că persoanele cu credite bancare care nu le pot achita pot apela la consiliere gratuită din partea instituției, în vederea informării cu privire la procedura de insolvenţă în cazul persoanelor fizice.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul românilor care au credite pe care nu le pot onora. Astfel, Direcţia specializată a instituţiei se va ocupa de consilierea gratuită a persoanelor fizice, pentru înțelegerea procedurii de insolvență, acolo unde este cazul.
ANPC, sprijin pentru românii care nu-și pot achita datoriile
„În contextul măririi dobânzilor bancare şi interbancare şi al creşterii inflaţiei din ultima perioadă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine în sprijinul persoanelor fizice aflate în imposibilitate de plată.
Astfel, prin Direcţia de Insolvenţă a Persoanelor Fizice din cadrul ANPC, consumatorii care au accesat credite, au acumulat datorii şi nu le mai pot face faţă pot apela la procedura specifică, de insolvenţă a persoanelor fizice, prevăzută de Legea nr. 151/2015", a informat ANPC miercuri.
În urma întâlnirii periodice a Comisiei de Insolvenţă la Nivel Central, formată din reprezentanți ai ANPC, dar și din oficiali ai Ministerelor de Finanţe, Muncii şi Protecţiei Sociale, Justiţiei şi Oficiulului Naţional al Registrului Comerţului, s-a luat în calcul amendarea Legii nr.151/2015 la următoarea sesiune parlamentară. În acest fel, autoritățile urmăresc actualizarea legislației, astfel încât aceasta să fie în acord cu realitățile economice ale vremii.
Procedura de insolvență, accesibilă pentru persoanele fizice
„Dorim ca accesibilitatea procedurilor de insolvenţă a persoanelor fizice să fie cât mai la îndemâna consumatorilor, iar pentru aceasta şi pentru alte lămuriri, îi aşteptăm la sediile noastre din toată ţara, pentru a le oferi consiliere gratuită şi sprijin”, a transmis directorul Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice, Ruxandra Badea.
Procedura de insolvență a persoanelor fizice vizează reeșalonarea datoriilor acestora pentru o perioadă de cinci ani, existând posibilitatea prelungirii cu încă un an a termenului achitării datoriilor.
Mai mult, persoanele fizice care dețin bunuri ori venituri ce pot fi supravegheate şi care nu se încadrează pentru procedura planului de rambursare pot alege posibilitatea lichidării de active, iar cei care au depășit vârsta de pensionare şi au pierdut peste 50% sau complet din capacitatea de muncă pot beneficia de ştergerea datoriei, dar doar dacă valoarea acesteia nu depășește maximum 10 salarii minime pe economie, conform News.ro.