Sporurile din Sănătate vor fi prevăzute într-un regulament

Ministerul Sănătăţii urmează să elaboreze, până în martie, un regulament de sporuri, împreună cu sindicatele, pentru angajaţii care lucrează în Sănătate, după ce Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a solicitat guvernului să găsească soluţii viabile pentru ca salariile tuturor categoriilor profesionale din sectoarele Sănătate şi Asistenţă socială să înregistreze creşteri de la 1 martie 2018, în concordanţă cu promisiunile exprimate de guvernanţi pe parcursul anului 2017.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii grefierilor, că s-a constatat că acestora li s-au calculat greşit salariile de către angajaţii de la Resurse umane. Ea a adăugat că de mâine va exista o normă de clarificare, care va fi publicată pe site-ul ministerului.

Angajatorii din mediul privat care au scăzut salariile au vrut să îşi crească profitul, deci ‚„l-au furat” pe angajat, pentru că în urma transferului contribuţiilor angajatorul are, cu salariile, aceeaşi cheltuială ca şi anul trecut, a mai spus ieri Lia Olguţa Vasilescu.

Totodată, ea a menţionat că nu există nicio variantă ca din cauza transferului contribuţiilor să scadă vreun salariu în mediul bugetar.

Bonusuri pentru polițiști

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat, ieri, că după eliminarea sporului de 40% pentru timp liber redus, au crescut cuantumurile altor sporuri acordate polițiștilor. Din februarie, 3.000 de polițiști iau 10% spor pentru risc și suprasolicitare; 25.000 de angajați la poliția judiciară iau spor de risc și suprasolicitare neuropsihică de 10%; personalul care asigură paza, escortarea și supravegherea persoanelor reținute sau arestate va primi o indemnizație de 5% pentru timpul efectiv prestat (circa 1.200 de polițiști).

„Toate aceste creșteri au intrat in vigoare luna aceasta si se vor regăsi în salariile din luna martie”, a precizat Carmen Dan. De asemenea, MAI menține și toate celelalte sporuri, indemnizații și drepturi de echipament și hrană.