Sporurile magistraţilor creează frustrări

Sporurile magistraţilor creează frustrări

MĂSURI. Sindicaliştii denunţă sporurile de risc şi de suprasolicitare neuropsihică ale magistraţilor ca fiind un abuz câştigat prin lege.

Pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe anul 2009, guvernul a propus ca, în acest an, bugetarii să nu mai primească sporuri salariale şi nici alte venituri de merit. În timp ce această măsură aruncă funcţionarii şi sindicatele în stradă pentru proteste, cei 6.000 de magistraţi au câştigat în instanţă încă două sporuri salariale, unul pentru risc şi unul pentru suprasolicitare neuropsihică, prin decizia de anul trecut a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie.   „Sistemul salarial este prost”  Bugetarii sunt revoltaţi că angajaţii Justiţiei vor beneficia în continuare de sporurile vechi, dar şi de cele pe care le-au obţinut acum. Despre situaţia haotică pe care a creat-o guvernul din cauza crizei mondiale, europarlamentarul Renate Weber crede că este o consecinţă a proastei gestionări a sistemului de salarii pentru bugetari. „În orice ţară democrată, judecătorii au un nivel salarial deasupra funcţionarilor.

Acesta este un lucru firesc dacă guvernul ar decide men ţinerea celorlalte sporuri pentru bugetari. Altfel, această discriminare creează frustrări şi disperare. Mai mult, magistraţii şi-au adăugat foarte multe bonificaţii care ţin de natura meseriei şi nu ar trebui plătiţi pentru asta, cum ar fi cea de confidenţialitate. Sistemul salarial din România este prost”, a declarat Renate Weber.   Teama de recesiune

Măsurile drastice privind protejarea bugetului de stat pe care vrea executivul să le pună în aplicare n-au nici ele trecere în faţa europarlamentarilor. Liberalul Renate Weber crede că politica Boc de a reduce cheltuielile prin micşorarea veniturilor nu face decât să alimenteze conflictele între bugetari. „Prin menţinerea acestor sporuri, nici magistraţii nu vor mai şti care este, de fapt, rolul lor în această societate. Nu lucrează din patriotism, trebuie plătiţi, în schimb diferenţele sunt nejustificate”, a adăugat Weber. Sindicaliştii spun că e un abuz Dacă executivul ia dintr-o parte şi dă în cealaltă, miniştrii sunt responsabili pentru majorările de buget pentru aceste creşteri de leafă. Cezar Predoiu, ministrul justiţiei, n-a putut spune ieri cu cât s-a majorat bugetul instituţiei pentru plata acestor bonificaţii. Bogdan Hossu, preşedintele sindicatului Cartel Alfa, dă vina pe sistem şi spune că magistraţii sunt beneficiari de drept ai acestor sporuri.

Doar legea este „strâmbă”. „Este un abuz făcut de către politicieni în parlament când, dintr-un entuziasm populist, n-au mărit salariile, ci au dat sporuri. Sunt nişte drepturi pe care ei le au prin lege, deşi şi noi suntem bugetari şi avem dreptul la un bonus pentru suprasolicitare neuropsihică”, spune Bogdan Hossu.  REDUCERE   Economii de miliarde După ce magistraţii şi-au luat bonificaţii pentru stresul de la serviciu şi gradul de risc la care se expun, guvernul a tăiat celorlalte categorii de bugetari sporuri importante, precum cel de condiţii vătămătoare, mediu toxic sau de complexitate a muncii. De asemenea, Emil Boc a mai propus ca anul acesta angajaţilor statului să nu le mai fie plătite orele suplimentare, salariul de merit, nici premiile, indiferent de natura prin care erau finanţate.

Ne puteți urmări și pe Google News