Oficialii din Sănătate propun reguli noi pentru acordarea sporurilor medicilor din mediul rural şi spun că nu vor decât o uniformizare a criteriilor. Medicii susţin însă că 90% dintre ei rămân fără sporuri.
Aproape jumătate din cabinetele medicale din România sunt concentrate în mediul rural (peste 4.000, ceea ce reprezintă 41% din totalul cabinetelor).
Medicii care activează la ţară primesc "sporuri de rural" care se calculează după o grilă ce ţine cont de criterii precum: suprafaţa localităţii, distanţa dintre cabinet şi cea mai apropiată unitate de primiri urgenţe (UPU), numărul de pacienţi înscrişi, condiţiile în care-şi desfăşoară activitatea (infrastructură - drumuri impracticabile, canalizare etc.).
La câmpie nu se mai ţine cont de calitatea drumurilor
Printr-un ordin afişat pe site- ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, se propune însă o nouă formulă pentru calcularea sporurilor, care înăspreşte aceste condiţii: distanţa dintre cabinetul medical şi pacienţi trebuie să fie mai mare de 15 km, iar cea dintre sediul cabinetului şi cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgenţe trebuie să fie mai mare de 60 km.
În plus, se va ţine cont de condiţii şi infrastructură (drumuri impracticabile) doar în cazul cabinetelor din zonele de deal, munte şi Delta Dunării şi vor fi avantajaţi medicii care locuiesc în aceeaşi localitate unde este cabinetul.
Deşi reprezentanţii Casei de Asigurări spun că acest proiect nu este menit să micşoreze veniturile medicilor care activează la sate, ci doar "să uniformizeze" situaţia, medicii afectaţi îi contrazic şi atrag atenţia că aproximativ 90% dintre ei îşi vor pierde sporurile.
"Prin aprobarea acestor criterii, urmărim o abordare unitară în toate judeţele ţării, la cererea medicilor. Până acum, fiecare judeţ îşi stabilea propriile criterii de încadrare a cabinetelor. Schimbările nu modifică veniturile medicilor din mediul rural, ceea ce se schimbă este numărul cabinetelor. În zonele cu deficit de cabinete există posibilitatea înfiinţării altora noi, iar pe cele cu surplus le lăsăm să se stingă natural", ne-a declarat Dorin Ionescu, director de programe al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Criterii "abracadabrante", la condiţii de secolul XIX
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), prin Departamentul de rural, şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză cele două instituţii că au conceput criterii "abracadabrante", neadaptate realităţilor din România şi că pregătesc "migraţia medicilor din rural către urban sau străinătate".
"În viziunea MS şi a CNAS, problemele de la sate par a fi rezolvate. Localităţi mai lungi de 20 km? Nici oraşele mari nu au asemenea lungimi! Distanţa până la o structură de urgenţă mai mare de 60 de km? Majoritatea judeţelor au lungimi mai mici de 60 de km! În plus, medicii din mediul rural sunt mai dezavantajaţi faţă de cei din urban, pacienţii au nevoi diverse, fac şi chirurgie, şi cardiologie, asistă naşteri etc. De aceea, şi nevoile logistice sunt mai mari, iar aparatura costă şi nu e decontată de nimeni", atrage atenţia Sandra Alexiu, reprezentantă a SNMF.
Medicii sunt cu atât mai nemulţumiţi cu cât practicarea medicinei în rural în România se face încă în condiţii de "secolul al XIX-lea": nu există drumuri, apă curentă sau canalizare.
Mulţi medici au renovat cabinetele cu bani luaţi prin credite, pe care le plătesc tocmai din sporurile care li se acordau până acum. Medicul Paul Şerban este un exemplu în acest sens. Lucrează în comunele Micşeni şi Corlăteni, judeţul Botoşani, de dinainte de '89 şi a investit în cabinetul său peste 3 miliarde de lei vechi. Conform noului proiect, urmează să i se taie peste 1.000 de lei.
"Aveam un spor de 32%, din care plăteam rata, acum rămân cu 0%. E adevărat că în străinătate nu prea se acordă sporuri pentru cei care lucrează la ţară, dar ruralul de acolo se aseamănă cu cele mai frumoase staţiuni de la noi", mărturiseşte acesta.
"Prin aplicarea a ces tui ordin al CNAS şi al MS se va produce migraţia medicilor din rural către urban sau străinătate." SANDRA ALEXIU, reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei 90% este procentul medicilor din mediul rural care rămân fără sporuri dacă ordinul se aplică în forma actuală