Sporurile bugetare vor fi înlocuite cu bonificații de eficiență care vor fi acordate doar funcționarilor care fac performanță, susține vicepremierul Kelemen Hunor.
Sporurile bugetare vor fi înlocuite cu bonificații de eficiență. Majoritatea sporurilor primite de bugetari vor fi eliminate începând cu anul viitor. Vestea proastă pentru lucrătorii din sistemul public a fost data de vicepremierul Kelemen Hunor.
Într-o declarație de presă, liderul UDMR a anunțat că marea majoritate a sporurilor acordate în prezent bugetarilor vor fi supuse unei operații de eliminare. Măsura va intra în vigoare începând cu anul viitor.
Într-o emisiune la Realitatea PLUS, vicepremierul a precizat că sporurile vor fi înlocuite cu bonificații care vor fi acordate în funcție de performanță. Astfel, funcționarii care obțin rezultate și fac performanță vor fi recompensați cu astfel de recompense.
„Urmează un proiect de lege prin care toate sporurile vor fi discutate. Marea majoritate a sporurilor vor fi anulate, fiindcă nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Trebuie o analiză foarte serioasă”, a declarat Kelemen Hunor.
Sporurile bugetare, înlocuite cu bonificații de eficiență
Potrivit spuselor sale, în acest an, sporurile salariale vor fi menținute în salariile de bază ale funcționarilor. De la anul urmează să fie adoptată o nouă lege a salarizării care va stabili în ce condiții și cine va mai primi recompense materiale.
„În acest an sporurile rămân în venitul de bază. (...) Marea majoritate a sporurilor trebuie să dispară. Eventual pentru ordonatorii principali de credite trebuie lăsată posibilitatea de a da premii pentru cei care au performanţă, pentru cei care au eficienţă. Atunci se poate diferenţia între oameni care îşi fac treaba aşa cum trebuie. Dar e nevoie de o analiză. Nu se poate face într-o lună de zile o asemenea analiză şi nu se poate prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Kelemen Hunor.
Problema sporurilor acordate bugetarilor și eliminarea acestora este una dintre cele mai arzătoare probleme de la acest debut de guvernare. Deși reprezentanții coaliției de guvernare au anunțat că toate sporurile vor fi tăiate, ulterior au revenit.
Toți liderii coaliției s-au pus de acord ca acestea să fie menținute în acest an și să fie eliminate printr-o viitoare lege a salarizării.