Salariaţii de la stat aşteaptă iepuraşul de Paşte, însă ceva bani în plus ar putea primi cei din teritoriu, deoarece miniştrii spun că nu dau prime angajaţilor.
Miniştrii muncii, economiei şi agriculturii s-au decis deja să nu dea primă de Paşte, ceilalţi trebuie să hotărască în aceste zile. Oricum, şi fără primă de Paşte, şi cu o recuperare de doar 15% faţă de tăierea de anul trecut, guvernanţii au rezervat în bugetele instituţiilor "bani albi pentru zile negre", scrie revista "Capital".
Mai exact, o parte din fondurile destinate cheltuielilor de personal a fost cuprinsă în bugete în categoria "alte sporuri". Astfel, un sfert din banii alocaţi în bugetul de stat cheltuielilor cu personalul au ca destinaţie acordarea de sporuri pentru personalul din sistemul bugetar central şi local.
Aproape toţi bugetarii beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, dar sunt şi angajaţi ai statului care primesc şi alte drepturi salariale în bani, în natură, cheltuieli salariale în natură, alocaţii pentru locuinţă.
Jumătate din suma alocată sporurilor merge către Ministerul Administraţiei şi Internelor, adică pentru poliţişti şi autorităţi locale. Aceştia se bucură anul acesta de sporuri în valoare de 451 milioane euro.
Acordarea beneficiilor, la latitudinea şefului
Pentru alte sporuri, rămâne la latitudinea conducerii fiecărei instituţii să prevadă în buget care sunt cele acordate angajaţilor.
"Fiecare minister stabileşte ce fel de stimulente acordă salariaţilor, în afara celor incluse în salariul de bază. Noi acordăm spor de audit, spor de antenă şi spor de control financiar preventiv", a declarat ministrul muncii, Ioan Botiş.
Dacă autorităţile centrale au grijă să nu introducă sporuri extravagante, controalele Curţii de Conturi au arătat că autorităţile locale au instituit, anii trecuţi, diverse formule pentru a da bani angajaţilor.