Sporturi periculoase

Baschetul, fotbalul american si cel european, gimnastica artistica si saritura cu prajina sunt numai cateva dintre disciplinele plasate de revista americana "Forbes" pe lista cu cele mai nesigure activitati sportive.

Niciun sport nu poate fi considerat lipsit de periculozitate. Indiferent cum se numeste disciplina practicata, sportivii trebuie sa fie constienti ca oricand se poate intampla ceva care sa-i oblige sa renunte la activitate pentru un timp sau, uneori, pentru totdeauna.

Revista „Forbes” a alcatuit o lista cu cele mai periculoase sporturi, printre care se afla gimnastica artistica, saritura cu prajina, baseballul, hocheiul pe gheata, parasutismul, scufundarile, inotul, luptele, ciclismul, fotbalul european si american, baschetul si automobilismul pe teren accidentat. 

Concluzia unor studii realizate in Statele Unite este ca accidentarile cele mai dese se inregistreaza in baschet, fotbal american si ciclism, iar sportul cu cea mai ridicata rata de mortalitate este automobilismul pe teren accidentat.

In acest caz cel mai relevant exemplu este Raliul Dakar. Competitia care se desfasoara in Africa, la fiecare inceput de an, face victime nu numai printre participanti, ci si printre spectatori si jurnalisti. In total, de la prima editie a Raliului Dakar, au decedat 48 de persoane: concurenti, spectatori si membri ai caravanei.

Si in gimnastica artistica sportivii pot suferi accidentari extrem de grave, care pot fi fatale. Cele mai grave leziuni sunt suferite la gat, la cap si la coloana vertebrala. Tinand cont de specificul disciplinei, gimnastii nici nu pot purta echipamente de protectie, cum ar fi castile.  

Dragulescu si Cech au dat fiori

La Europenele de gimnastica din acest an, romanul Marian Dragulescu a cazut pur si simplu in cap, in timpul exercitiului de la sol. Timp de cateva minute, sportivului i-au amortit picioarele, dar, din fericire, si-a revenit. Medicii care l-au examinat au dat asigurari ca Dragulescu n-a suferit leziuni grave.

La revenirea in tara, doctorii i-au recomandat campionului mondial cateva saptamani de pauza. Nici fotbalistii nu sunt scutiti de necazuri. Foarte dese sunt rupturile de menisc, iar daca revenirea pe teren este fortata, exista riscul ca accidentarea sa recidiveze si sa se agraveze.

Fotbalistii nu sunt scutiti nici de loviturile in zona capului. Cel mai recent exemplu este Petr Cech, portarul de la Chelsea Londra. In 2006, cehul a fost aproape de moarte, dupa ce s-a ciocnit in timpul unui meci cu un adversar si a suferit o fractura de craniu, iar acum este nevoit sa poarte o casca de protectie.

ZONE EXPUSE LEZIUNILOR

Capul trage cele mai multe ponoase

Medicii recomanda sportivilor sa nu concureze la un nivel pentru care nu sunt pregatiti, sa se incalzeasca foarte bine inainte de antrenamente si de concurs si sa nu forteze revenirea in activitate dupa o accidentare. In baseball, jucatorii sufera dese accidentari la cot si la umar, iar hocheiul pe gheata este periculos pentru cap si gat.

Daca nu stapanesc foarte bine tehnica de executie, saritorii cu prajina se pot alege cu leziuni craniene si la coloana vertebrala, iar inotatorii sunt expusi unor accidentari la cap in momentul in care plonjeaza in apa la startul cursei. Ciclistii risca sa sufere leziuni majore in toate zonele corpului.   

„Regele” sporturilor periculoase este fotbalul american. Jucatorii traiesc cu impresia ca echipamentul special ii poate proteja, iar intrarile devin din ce in ce mai dure, punand in pericol capul, gatul si coloana vertebrala. Scufundarile pot duce la embolii, dar 70 la suta din decese sunt provocate de inec.