Sporturi de nişă şi conflicte de prim-plan la TVR

După un concurs controversat, Cosmin Cernat a fost numit şef al Departamentului Sport din TVR.

Ieri, la TVR, a fost organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Departamentului Sport - sub-redacţie îndelung criticată pentru "contraselecţia" competiţiilor sportive pe care le difuzează şi pentru slaba calitate a comentariilor care însoţesc aceste transmisii.

Singurii doi contracandidaţi au fost Andi Vilara, director interimar al departamentului, şi Cosmin Cernat, project manager în cadrul ace luiaşi departament, întors la TVR, în august, după trei ani petrecuţi la Kanal D. La capătul celor patru probe pe care cei doi le-au parcurs, Cosmin Cernat a fost declarat câştigător.

Concurs cu scandal

Ieşit de la examinare, Vilara a declarat pentru EVZ că, în termen de 48 de ore, va contesta comisia de examinare, deoarece, în trecut, a avut mai multe litigii cu unul dintre componenţii ei, Dumitru Graur.

"L-am sancţionat de mai multe ori în vremea când îmi era subaltern, în anii 1990, şi nu consider că domnul Graur m-a putut evalua în mod obectiv. (...) A dat nişte casete cu Hagi unei televiziuni din Tucia, fără să ceară acordul conducerii televiziunii, iar când a plecat la Prima TV, a luat cu el nişte casete care erau proprietatea TVR", a spus Vilara.

"N-are caracter. A pus pe butuci reviste şi a creat doar spaimă şi teroare"

În replică, Graur afirmă că nu a primit niciodată sancţiuni de la Vilara, dar că a avut două procese cu acesta, câştigându-le pe amândouă. "În cadrul interviului, l-am întrebat pe domnul Vilara dacă un şef de departament trebuie să aibă şi caracter, nu doar calităţi profesionale, iar el, în loc să răspundă, a trecut la atac... Domnul Vilara îmi datorează totul în presă, eu l-am descoperit ca tânăr gazetar şi l-am adus la TVR. Din păcate, nu are caracter. N-a reuşit să creeze spirit de echipă nicăieri, a creat doar teroare, spaimă... Domnul Vilara a pus pe butuci două reviste pe care le-a condus şi a fost concediat, cu scandal, de la două televiziuni private. Am dat acele imagini cu Gică Hagi, la care se referă, unei televiziuni din Turcia care, la schimb, ne-a dat alte imagini cu Hagi din campionatul turc", a continuat Graur.

În ciuda litigiilor avute cu Vilara şi a faptului că nu mai lucrează în TVR, acesta spune că s-a numărat printre membrii comisiei de examinare în virtutea experienţei sale de creator al mai multor redacţii de presă sportivă de-a lungul timpului.

Testul de engleză

Comisia de examinare a fost compusă din cinci membri, fiecare dând câte o notă celor doi candidaţi, la finalul interviurilor. Examinarea de ieri a fost precedată de prezentarea unui proiect de management, de un test la limba engleză şi de un test psihologic.

Dumitru Graur a comentat proiectul depus de Vilara: "El vrea să sublicenţieze programe, să renunţe la transmisiuni. Nu întrevede niciun viitor. E foarte pesimist". Contactat de EVZ, Cernat a cerut să i se trimită orice întrebare prin biroul de presă al SRTv.

AUDIENŢE CÂT MIRA

Televiziunea publică a transmis, în ultimii doi ani, zeci de partide de volei la ora 4.00 dimineaţa, pe noul canal TVR 3, ai cărui telespectatori, deseori, nu depăşesc populaţia unui sat

Deşi nu transmite meciuri ale reprezentativei de fotbal a României, ignoră galele în care boxează Lucian Bute şi a întors spatele campionatului intern de fotbal, SRTv difuzează competiţii sportive cu audienţă infimă.

Ore şi ore de program sunt ocupate cu programe care, în tot anul, adună telespectatori cât un singur eveniment de anvergură internaţională. EVZ a analizat audienţele obţinute de trei campionate interne promovate cu asiduitate de SRTv, în timpul conducerii interimare exer citate de Andi Vilara - baschet, polo şi volei.

Potrivit SRTv, în ultimii doi ani, TVR 1, TVR 2 şi TVR 3 au difuzat 320 de meciuri de baschet, polo şi volei. În total, aproximativ 430 de ore (18 zile) de transmisie a căror audienţă medie este 20-30.000 de telespectatori, în mediul urban.

Aproximativ jumătate dintre aceste meciuri au fost difuzate pe TVR 3, canal creat în octombrie 2008, aflat printre posturile cu cei mai mici indici de audienţă de pe piaţa televiziunilor româneşti. Solicitată de EVZ, SRTv nu a dorit să comunice preţul de achiziţie a drepturilor de televizare pentru baschet, volei şi polo.

De asemenea, SRTv a refuzat să comunice costurile de producţie - generate de transmisiunile propriu-zise - spunând că "sunt parte integrantă a contractelor semnate cu partenerii" şi adăugând că, făcându-le publice, nu ar respecta "confidenţialitatea la care s-a obligat" prin respectivele contracte.

Volei de noapte

Anul acesta, din ianuarie până în noiembrie, SRTv a transmis 81 de meciuri de volei. Foarte multe meciuri au fost difuzate după miezul nopţii, între orele 1.00 şi 5.00 dimineaţa - când audienţa posturilor este nulă.

În aprilie, de exemplu, partidele de volei erau înregistrate - la Zalău, Galaţi sau Bucureşti - şi difuzate noaptea, când existau locuri libere în grila de programe. Astfel, duminică, 18 aprilie, de la 2.40 la 4.10, TVR 3 difuza, în premieră, meciul de volei dintre Remat Zalău şi CMV Tomis Constanţa!

În aceeaşi noapte, de la 2.40 la 4.10, TVR 1 difuza, în premieră, meciul dintre CSU Metal Galaţi şi Ştiinţa Bacău. Dacă partidele din Ardeal erau producţia SRTv, cele de la Constanţa şi Galaţi se bizuiau pe carele de televiziune ale TV Neptun - care devenea, astfel, furnizoare de servicii pentru SRTv.

Tot baschetul din an şi ţară

Potrivit datelor EVZ, SRTv a cumpărat drepturile de transmisie ale tuturor meciurilor de baschet organizate de Federaţia Română de Baschet, în perioada 2009- 2012. Contractul dintre părţi este de tip barter, Federaţia primind câte 20 de secunde de publicitate la fiecare meci, calup în cadrul căruia sunt difuzate spoturi publicitare ale sponsorilor.

În 2010, meciurile au fost difuzate pe TVR 2 şi TVR 3. EVZ a calculat audienţa obţinută de 64 dintre cele 68 de meciuri difuzate în 2010. Acestea au strâns în faţa micilor ecrane, din ianuarie până în noiembrie, un total de 900.000 de telespectatori în mediul urban - cam cât reuşea să adune un meci al Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud, difuzat, în această vară, în intervalul orar 19.00-20.45. Un sfert dintre meciurile difuzate de TVR 3 au avut între zero şi o mie de telespectatori.

PROFIL DE ŞEF LA TVR

Vilara, prieten al PSD. Cernat, viaţă de tabloid

În ultima declaraţie de avere pe care a semnat-o, anul acesta, Andi Vilara a menţionat depozite bancare de circa 870.000 de lei noi, un apartament, două automobile Daewoo şi 5.000 mp în extravilanul comunei Baloteşti. Vilara este cunoscut ca un apropiat al fostului senator PSD Nicolae Mărăşescu.

În mandatul lui Vilara, multe dintre meciurile de baschet sau volei, disputate în Galaţi, Constanţa sau Bucureşti au fost filmate de televiziunea TV Neptun, aflată în sfera de influenţă a primarului Radu Mazăre. Sub conducerea lui Vilara s-a apelat la serviciile TV Neptun chiar şi pentru transmiterea unor meciuri disputate în Bucureşti, la Sala Floreasca, din vecinătatea sediului TVR. Partidele de volei filmate în Bucureşti de TV Neptun au fost difuzate noaptea, pe 23 aprilie.

Vilara a refuzat să răspundă la orice fel de întrebări legate de activitatea sa ca şef al Departamentului Sport din TVR, invocând faptul că angajaţii SRTv nu pot lua legătura cu presa decât prin biroul de relaţii publice al instituţiei. Ca excepţie de la această regulă, Vilara s-a pronunţat doar în privinţa con testaţiei pe care urmează să o depună la SRTv.

"Spune-mi preţul"

Cosmin Cernat a fost, de-a lungul ultimilor ani, clientul presei de scandal, aceasta trecându-i în revistă tumultuoasa viaţă sentimentală şi despărţirea, consumată în "stil italian", de fosta atletă Monica Iagăr. La Kanal D, Cernat nu a condus doar departamentul sportiv, ci a prezentat şi emisiunile de divertisment "Spune-mi preţul" şi "Şatra". Din comisia de examinare care a deliberat ieri a făcut parte şi Anca Gheorghe, consilier al preşedintelui SRTv, Andi Lăzescu. Gheorghe s-a întors de curând în TVR, după ce, asemenea lui Cernat, a lucrat pentru Kanal D, şi a fost coleg cu prezentatorul TV în "valul de migraţie" TVR-Kanal D.

ÎNLOCUIT. Andi Vilara şi-a încheiat interimatul la şefia Departamentului Sport al TVR, pierzând concursul de ieri FOTO: AGERPRES

PRIN ANTENELE TELEVIZIUNILOR LOCALE

100 de meciuri de polo pentru contribuabilii români

Potrivit datelor EVZ, SRTv a cumpărat drepturile de transmitere a meciurilor organizate de Federaţia Română de Polo în perioada 2008- 2011 cu suma de 435.000 de euro.

În 2009 şi 2010, STRv a transmis peste 111 meciuri de polo. Dintr-o notă internă a TVR, semnată de fostul şef al Departamentului sport Ioan Todan, reiese că devizul transmiterii a şase meciuri de polo, disputate la Oradea în februarie 2009, se ridica la 6.200 de euro. Nivelul acestor cheltuieli a obligat SRTv să apeleze la serviciile unui post local de televiziune care a transmis aceleaşi meciuri contra 4.600 de euro.