Miscarea mentine creierul sanatos datorita unor hormoni secretati in timpul activitatilor fizice, conform rezultatelor unor noi studii.
Cercetarile au fost realizate la Centrul Medical din Universitatea Columbia, SUA. Este vorba despre acei hormoni de crestere asemanatori insulinei, dar si despre factorii „neurotrofici”, cu rol tonic pentru sistemul nervos, releva cotidianul „Telegraph”.
Se elibereaza hormoni
Exercitiul fizic actioneaza asupra unei regiuni din creier numite hipocamp, arie responsabila cu procesul de memorie si invatare. In aceasta zona a creierului are loc neurogeneza - procesul de formare a celulelor nervoase.
„Este una dintre putinele zone din creier unde se mai formeaza neuroni si dupa nastere”, explica medicul Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie Bucuresti. Cercetatorii americani sustin ca sportul poate stimula productia de celule nervoase in aceasta zona, ceea ce va ajuta memoria sa se mentina activa si la varste inaintate.
„Cu cat creste numarul neuronilor, cu atat va creste si numarul legaturilor dintre ei, iar asta incetineste procesul degradarii memoriei”, explica cercetatorii americani.
Producerea de celule nervoase e un proces complex, care se bazeaza pe depozite de proteine si hormoni, cel mai important fiind cel similar insulinei (IGF). Acesta este esential in dezvoltarea copiilor si se elibereaza in sange de fiecare data cand se contracteaza sau relaxeaza un muschi.
Productivitate crescuta
Studiul cercetatorilor de la Universitatea Columbia a aratat ca nivelul sau creste atunci cand sunt practicate exercitii fizice. Cand acest hormon ajunge la creier, actioneaza asupra celulelor care elibereaza neurotransmitatori si determina o crestere in productia factorului neurotrofic (BDNF), care ajuta la dezvoltarea celulelor nervoase.
„Daca hormonul de crestere (IGF) stimuleaza si metabolismul, BDNF ajuta la comunicarea intre neuronii implicati in procesul de invatare si adaptare”, explica medicul Radu Braga.
Cu cat nivelul de BDNF va fi mai mare, cu atat vor fi mai productive celulele nervoase, iar capacitatea de invatare va creste. Daca nivelul acestui factor neurotrofic scade, creierul va avea de suferit. De exemplu, cei care se nasc cu defecte ale genei responsabile pentru producerea BDNF au probleme in a-si aminti anumite lucruri sau in a dobandi cunostinte noi.
Oxigenarea creierului
Cele mai bune exercitii pentru creier sunt cele de tip aerobic (are loc o foarte buna oxigenare) sau alergarea, dar si cele cu greutati pot fi utile. In acest caz, mai degraba va avea loc o crestere a productiei hormonului IGF 1.
Cercetatorii americani ii sfatuiesc sa faca sport inclusiv pe cei care inainteaza in varsta. „Cei care raman activi fizic vor fi sanatosi si din punct de vedere psihic. Prin sport s-ar putea preveni pierderile de memorie, cum sunt cele cauzate de maladia Alzheimer”, spune profesorul Bruce Lynn de la University College, Londra.
Profesorul Asker Jeukendrup, de la Universitatea Birmingham, confirma faptul ca exercitiul fizic are un rol esential in dezvoltarea creierului. El spune ca este imbunatatita circulatia sangelui in creier, oxigenul fiind un combustibil foarte important pentru sistemul nervos. „Nu trebuie sa faceti prea mult pentru a obtine efecte benefice din miscare.
Studiile au aratat deja ca 20 de minute de plimbare pe zi pot impiedica procesul degenerarii creierului si pot imbunatati abilitatile de invatare”, afirma Jeukendrup.