Sportivi români la export

Condiţiile dificile de pregătire şi situaţia financiară precară au determinat numeroşi sportivi români să aleagă alte ţări pentru a face performanţă. Mai mult, unii dintre aceştia nu s-au rezumat doar la a se antrena peste hotare - cum este, de exemplu, cazul campioanei olimpice la maraton, Constantina Diţă - şi au ales să reprezinte statele de adopţie în competiţiile internaţionale. EVZ vă prezintă 12 sportivi români care concurează sau au concurat pentru Spania, Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Croaţia, Finlanda şi Luxemburg. De la gimnastică la atletism, de la fotbal la înot, sportivi născuţi în România au obţinut medalii olimpice, mondiale şi europene pentru alte state.

Argint olimpic pentru Franţa

Înotul românesc a suferit o grea pierdere atunci când Roxana Mărăcineanu, stabilită în Franţa împreună cu părinţii, a anunţat că va concura la nivel internaţional ca sportivă franceză. Înotătoarea născută la Bucureşti, în 1975, avea să facă senzaţie în nataţie începând cu 1997. Specializată în probele de 100 şi 200 de metri spate, Mărăcineanu cucerea două medalii la Campionatele Europene de acum 11 ani, de la Sevilla (argint la 100 m şi bronz la 200 m).

În 1998, când americanii, australienii, olandezii şi ruşii îşi împărţeau medaliile la nivel internaţional, româno-franceza Mărăcineanu lua aurul la Campionatele Mondiale de la Perth, Australia. Un an mai târziu, a venit aproape firesc şi aurul european la 200 de metri spate, în competiţia de la Istanbul. La aceeaşi ediţie a "europenelor" de nataţie, Mărăcineanu a cucerit bronzul în proba de 100 de metri, acelaşi procedeu.

Prima şi singura medalie olimpică din superba carieră a Roxanei Mărăcineanu a fost argintul cucerit în 2000, la Sydney, în proba sa preferată, 200 de metri spate.

Atletele au ales Germania

O altă modă a "împrumuturilor" naţionale este în atletism. Chiar dacă marea bătaie s-a dat pe sportivii africani sau jamaicani, şi românii au intrat în "curent".

Primul exemplu identificat de EVZ este cel al alergătoarei Luminiţa Zaiţuc, vicecampioană europeană la maraton în 2002. Medalia ei a ajuns însă în palmaresul atletismului german. Sportiva a reprezentat Germania la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. Pe tărâm grecesc, Zaiţuc a alergat cot la cot cu trei românce - Nuţa Olaru, Constantina Diţă şi Lidia Şimon -, dar a fost întrecută doar de Olaru, care a terminat cursa olimpică de maraton pe locul 13. Zaiţuc a fost a 18-a. Un alt caz, poate chiar mai interesant, este cel al Galinei Astafei. Săritoarea în înălţime născută la Bucureşti în 1969 a reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), unde a cucerit medalia de argint. La 1 martie 1995, Galina Astafei a devenit Alina Astafei şi a primit cetăţenia germană. Pentru germani, Alina a cucerit două medalii la campionatele mondiale de atletism: argint la Gotteburg 1995 şi bronz la Atena 1997. Jucătorii de tenis de masă - "marfa" preferată

Mihai Bobocică este al doilea jucător ca valoare din Italia şi al 112-lea jucător al lumii. Primul dintre italieni este un alt naturalizat, chinezul Yang Min. Bobocică (21 de ani) s-a născut la Craiova, dar a devenit faimos în Italia. La Jocurile Olimpice de la Beijing, "italianul" Mihai Bobocică a obţinut o performanţă deosebită, fiind eliminat abia în turul trei al concursului olimpic, după o înfrângere la limită în faţa slovenului Bojan Tokic, scor 3-4.

Adrian Crişan, singurul reprezentant al tenisului de masă masculin românesc la Beijing, s-a oprit tot în turul trei, după o înfrângere în faţa germanului Dimitri Ovtcharov. Românul Crişan şi "peninsularul" Bobocică nu au fost însă singurii români la Beijing. Alături de ei a fost şi Kalinikos Kreangă, un sportiv din Bistriţa care a ajuns să fie cel mai bun jucător al naţionalei Greciei.

Kalinikos Kreangă este un fel de echivalent grecesc pentru Călin Creangă, un bărbat uscăţiv şi cu ochii albaştri, născut de Ziua Femeii (8 martie 1972). La Beijing, Kreangă a ajuns până în "optimi", unde a fost învins de cel care urma să devină campion olimpic, chinezul Ma Lin. Românul care apără faima Greciei ocupă locul 17 mondial şi locul 5 în clasamentul jucătorilor europeni.

Cornelia Vaida este a treia cea mai valoroasă jucătoare de tenis de masă din Croaţia, după vedetele Tamara Boroş şi Sandra Paovic. Sportiva născută la Târgu-Mureş, în 1983, ocupă locul 100 în clasamentul mondial feminin. Cele mai de succes reprezentante ale României în tenisul de masă mondial sunt Daniela Dodean şi Elizabeta Samara, care ocupă locurile 43, respectiv 61 în clasamentul mondial. Traian Ciociu a ales să reprezinte Luxemburgul în competiţiile de tenis de masă. Este primul jucător al acestei ţări de mici dimensiuni, dar cu ambiţii în sport. Luxemburghezii au mai naturalizat doi jucători de top, chinezul Cheng Xia şi Arlindo De Sousa. Ciociu este al 164-lea în clasamentul jucătorilor europeni.

Naturalizările sunt o adevărată modă în tenisul de masă mondial. Jucătorii şi jucătoarele asiatice au invadat deja Europa, astfel încât Campionatul European a ajuns o competiţie între chinezi şi coreeni.

Finlanda ne-a suflat un fotbalist Tomi Petrescu (22 de ani) este un fotbalist de origine română, dar care a jucat deja pentru selecţionata de tineret a Finlandei. A devenit foarte cunoscut în ţara sa de adopţie în 2003, când a evoluat, împreună cu echipa Finlandei, la Campionatul Mondial rezervat jucătorilor sub 17 ani.

Cariera fotbalistică a lui Tomi Petrescu începea acum şapte ani, când tânărul de 15 ani semna cu gruparea englezească Leicester. Totuşi, timp de patru ani, mijlocaşul ofensiv de origine română nu a prins decât o singură dată prima echipă a englezilor. În 2005, a ajuns "acasă", la echipa finlandeză de primă divizie Inter Turku, pentru care a marcat zece goluri în 44 de meciuri. În 2007, a prins un transfer la Tampere United. În acel an, Tampere, cu Petrescu mai mereu printre titulari, a câştigat campionatul.

O nouă Nadia Comăneci pentru Spania

Roxana Daniela Popa, de numai 11 ani, este considerată noua Nadia Comăneci si una dintre cele mai promiţătoare gimnaste din Spania. După ce a fost înscrisă la un club de gimnastică din Constanţa, Roxana Popa a emigrat în Spania, în 2004, unde a continuat să practice acest sport la Clubul de Gimnastică Artistică Pozuelo. Roxana Popa, pe prima treaptă a podiumului După şapte luni de la înscrierea în clubul spaniol, românca a participat la Campionatul Naţional, în cadrul căruia a luat medalia de aur la paralele. Însă, din cauză că nu avea naţionalitatea spaniolă, nu a putut primi medalia. Cu ocazia celui de-al doilea Turneu al Federaţiei de Gimnastică Madrid, din iunie 2008, Roxana a obţinut medalia de aur la sol, bârnă, paralele şi sărituri. Acum trei luni, Consiliul de Miniştri a decis să acorde naţionalitatea spaniolă Roxanei Daniela Popa. Dominique Moceanu a devenit la vârsta de 13 ani cea mai tânară campioană naţională de seniori din SUA. Născută la Hollywood, din părinţi români, gimnaşti la rândul lor, aceasta a stabilit şi un record la nivelul Echipei Naţioanale de Juniori din SUA, fiind selecţionată la doar 10 ani.

În 1996 a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde a obţinut locul 9 la individual compus, locul 4 la sol şi locul 6 la bârnă. În acelaşi an, a participat la Campionatul Naţional de Gimnastică din SUA, unde s-a clasat pe locul 3, la individual compus. La competiţia Jocurile Bunăvoinţei, din 1998, Dominique a obţinut primul şi singurul titlul din istoria gimnasticii americane, la individual compus.

În anul 2000, din cauza unor probleme la genunchi, românca a fost nevoită să se retragă din competiţie. Căsătorită cu Michael Canales (29 ani), un fost gimnast, acum chirurg pediatru rezident la Cleveland, Dominique Moceanu este studentă în ultimul an la Facultatea de Management al Afacerilor, din cadrul Universitatii John Carroll.

Culturistă română, campioană peste hotare Nicoleta Chiorean, noua "Miss Figure Ireland" reprezintă în concursurile de culturism Irlanda. Românca a câştigat acest titlu după numai doi ani de antrenamente. Stabilită în Irlanda din 2000, aceasta a participat la diverse concursuri, printre care "Ms Universe 2007" (locul 8), "NABBA Irish Open 2008" (locul 1), "NABBA Ms Ireland 2008" (locul 1), "IFBB Spring Classic 2008" (locul 1), "Campionatul Mondial din Grecia 2008" (locul 7). Soţul Nicoletei este tot român, un sportiv recunoscut în străinătate, iar în palmaresul său are şi titlul de "Mr. Ireland".

De la Playboy, la Miss Fitness World Una dintre cele mai importante gimnaste românce de la începutul anilor '90,vicecampionă olimpică la Barcelona, în 1992, Vanda Hadărean a reuşit în urmă cu două săptămâni să obţină titlul de Miss Fitness World 2008, pentru a doua oară consecutiv. În anul 2002 românca a pozat pentru Playboy, iar la scurt timp a emigrat în Canada. După plecarea din România, sportiva a adăugat palmaresului său mai multe premii în concursurile de fitness din SUA şi Canada, "Fame World Championship" (2006), "Neutron Canadian Nationals" (2006), "Fitness Atlantic" (2006), "Miss Fitness Canada" (2004, 2005, 2006, 2007 şi 2008).

Acestea sunt doar câteva exemple de români care au reprezentat sau continuă să reprezinte, cu succes, alte ţări. Invităm cititorii EVZ să ne prezinte şi alte nume de sportivi români care au adus medalii şi titluri internaţionale pentru alte state.