Condiţiile dificile de pregătire şi situaţia financiară precară au determinat numeroşi sportivi români să aleagă alte ţări pentru a face performanţă. Mai mult, unii dintre aceştia nu s-au rezumat doar la a se antrena peste hotare - cum este, de exemplu, cazul campioanei olimpice la maraton, Constantina Diţă - şi au ales să reprezinte statele de adopţie în competiţiile internaţionale. EVZ vă prezintă 12 sportivi români care concurează sau au concurat pentru Spania, Statele Unite, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Croaţia, Finlanda şi Luxemburg. De la gimnastică la atletism, de la fotbal la înot, sportivi născuţi în România au obţinut medalii olimpice, mondiale şi europene pentru alte state.
Argint olimpic pentru Franţa
Înotul românesc a suferit o grea pierdere atunci când Roxana Mărăcineanu, stabilită în Franţa împreună cu părinţii, a anunţat că va concura la nivel internaţional ca sportivă franceză. Înotătoarea născută la Bucureşti, în 1975, avea să facă senzaţie în nataţie începând cu 1997. Specializată în probele de 100 şi 200 de metri spate, Mărăcineanu cucerea două medalii la Campionatele Europene de acum 11 ani, de la Sevilla (argint la 100 m şi bronz la 200 m).
În 1998, când americanii, australienii, olandezii şi ruşii îşi împărţeau medaliile la nivel internaţional, româno-franceza Mărăcineanu lua aurul la Campionatele Mondiale de la Perth, Australia. Un an mai târziu, a venit aproape firesc şi aurul european la 200 de metri spate, în competiţia de la Istanbul. La aceeaşi ediţie a "europenelor" de nataţie, Mărăcineanu a cucerit bronzul în proba de 100 de metri, acelaşi procedeu.
Prima şi singura medalie olimpică din superba carieră a Roxanei Mărăcineanu a fost argintul cucerit în 2000, la Sydney, în proba sa preferată, 200 de metri spate.
Atletele au ales Germania
O altă modă a "împrumuturilor" naţionale este în atletism. Chiar dacă marea bătaie s-a dat pe sportivii africani sau jamaicani, şi românii au intrat în "curent".
Adrian Crişan, singurul reprezentant al tenisului de masă masculin românesc la Beijing, s-a oprit tot în turul trei, după o înfrângere în faţa germanului Dimitri Ovtcharov. Românul Crişan şi "peninsularul" Bobocică nu au fost însă singurii români la Beijing. Alături de ei a fost şi Kalinikos Kreangă, un sportiv din Bistriţa care a ajuns să fie cel mai bun jucător al naţionalei Greciei.
Cornelia Vaida este a treia cea mai valoroasă jucătoare de tenis de masă din Croaţia, după vedetele Tamara Boroş şi Sandra Paovic. Sportiva născută la Târgu-Mureş, în 1983, ocupă locul 100 în clasamentul mondial feminin. Cele mai de succes reprezentante ale României în tenisul de masă mondial sunt Daniela Dodean şi Elizabeta Samara, care ocupă locurile 43, respectiv 61 în clasamentul mondial.
Naturalizările sunt o adevărată modă în tenisul de masă mondial. Jucătorii şi jucătoarele asiatice au invadat deja Europa, astfel încât Campionatul European a ajuns o competiţie între chinezi şi coreeni.
Finlanda ne-a suflat un fotbalist
Cariera fotbalistică a lui Tomi Petrescu începea acum şapte ani, când tânărul de 15 ani semna cu gruparea englezească Leicester. Totuşi, timp de patru ani, mijlocaşul ofensiv de origine română nu a prins decât o singură dată prima echipă a englezilor. În 2005, a ajuns "acasă", la echipa finlandeză de primă divizie Inter Turku, pentru care a marcat zece goluri în 44 de meciuri. În 2007, a prins un transfer la Tampere United. În acel an, Tampere, cu Petrescu mai mereu printre titulari, a câştigat campionatul.
O nouă Nadia Comăneci pentru Spania
Roxana Daniela Popa, de numai 11 ani, este considerată noua Nadia Comăneci si una dintre cele mai promiţătoare gimnaste din Spania. După ce a fost înscrisă la un club de gimnastică din Constanţa, Roxana Popa a emigrat în Spania, în 2004, unde a continuat să practice acest sport la Clubul de Gimnastică Artistică Pozuelo.
În 1996 a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde a obţinut locul 9 la individual compus, locul 4 la sol şi locul 6 la bârnă. În acelaşi an, a participat la Campionatul Naţional de Gimnastică din SUA, unde s-a clasat pe locul 3, la individual compus. La competiţia Jocurile Bunăvoinţei, din 1998, Dominique a obţinut primul şi singurul titlul din istoria gimnasticii americane, la individual compus.
În anul 2000, din cauza unor probleme la genunchi, românca a fost nevoită să se retragă din competiţie. Căsătorită cu Michael Canales (29 ani), un fost gimnast, acum chirurg pediatru rezident la Cleveland, Dominique Moceanu este studentă în ultimul an la Facultatea de Management al Afacerilor, din cadrul Universitatii John Carroll.
Culturistă română, campioană peste hotare
De la Playboy, la Miss Fitness World
Acestea sunt doar câteva exemple de români care au reprezentat sau continuă să reprezinte, cu succes, alte ţări. Invităm cititorii EVZ să ne prezinte şi alte nume de sportivi români care au adus medalii şi titluri internaţionale pentru alte state.