Spitalul VIP e depasit

Eliasul, spitalul in care Traian Basescu n-a putut fi operat pentru ca nu exista aparatura, promite sa "se echipeze" complet in maximum trei ani.

Desi este unul dintre spitalele care ar trebui sa-i serveasca pe mai-marii statului in orice conditii, Elias a fost surprins in 2006 cu garda jos. Endoscopul care i-ar fi putut trata hernia presedintelui lipsea din dotarea spitalului, asa ca Traian Basescu a fost nevoit sa plece spre Viena.

Un an mai tarziu, noua conducere anunta achizitii importante de aparatura si preconizeaza ca, in doi, trei ani, spitalul va fi dotat complet. Din 2002, Eliasul nu mai este un spital explusiv pentru demnitari, fiind deschis pentru orice roman. De atunci, numarul pacientilor s-a triplat. 

Noua clinici noi in sapte ani Desi nu putine sunt cazurile in care pacientii sunt indrumati catre alte spitale pentru investigatii, numarul pacientilor care ajung la Elias a crescut in permanenta in ultimii ani. In 2000 erau spitalizati anual circa 17.000 de pacienti.

Sase ani mai tarziu, cu noua clinici universitare in plus fata de oferta initiala, Elias numara nu mai putin de 35.000 de pacienti spitalizati si mai mult de 17.000 tratati fara internare.

O cifra frumusica, insa care nu tine de cald coridoarelor semigoale. Elias ramane spitalul cochet si cu holuri aerisite, in care doctorii de urgenta someaza mai mult decat in alte locuri, rugandu-se sa vina o ambulanta cu vreun pacient.

La Elias se fac de zor reconditionari. Pana acum, cam jumatate din spital a fost renovat. Usi actionate prin carduri, linoleum antistatic, culori in tendinte, toate se pot gasi daca ajungi in anumite sectii: Obstetrica-ginecologie sau ORL. La celelalte, conditiile au ramas aceleasi de acum cativa ani. In 2007, vor fi modernizate sectiile de Terapie Intensiva, Chirurgie si Pediatrie.

"Anul acesta, modernizam patru sali de operatie, cu mese, lampi, ecografe moderne. Mai avem nevoie si de doua truse de laparoscopie", ne-a spus noul director al spitalului, profesorul Serban Marinescu. In urma unui contract de asociere incheiat la sfarsitul anului 2006, se va deschide curand la subsol un nou centru de diagnostic imagistic.

Asul din maneca va fi un computer tomograf multislice, care va face si coronarografii, singurul de acest gen din tara, functionabil cel mai probabil din luna martie. "Centrul va mai cuprinde si un osteodensiometru, un mamograf si un angiograf multifunctional", mai spune directorul.

Cand vine vorba de finantare, spitalul are mai multe surse: parteneriate public privat (cum ar fi cazul maternitatii), buget de la minister sau de la Academia Romana, in subordinea careia se afla de cativa ani si de la care a primit recent aproape doua milioane de lei. In plus, Elias isi suplimenteaza veniturile din cercetare. De trei ani functioneaza in cadrul spitalului un departament de cercetare in special pe sectiile clinice (Neurologie, Ortopedie, Gastroenterologie, Endocrinologie etc.).

Medicii nu cer, dar primesc Diana C. a venit la Elias cu mama ei pentru o durere ingrozitoare de spate. Diagnosticul: hernie de disc. La inceput, medicii i-au spus ca nu sunt locuri s-o interneze. "Totul s-a rezolvat dupa ce le-am dat bani si, mai ales, dupa ce am apelat la niste cunostinte", povesteste tanara.

La final, Diana si mama se declara multumite si de operatie, si de conditiile din spital. In locul patului obisnuit de salon promis la inceput, pana la urma a fost posibila cazarea in rezerva. "Pentru trei saptamani de internare si cu spagile date in prima zi cand am ajuns la urgente, am dat 1.000 de dolari", spune Diana, subliniind ca o doctorita si asistenta sefa nu au primit niciun ban.

SECTII

180 de paturi ale spitalului sunt la Olanesti Spitalul Universitar de Urgenta Elias are 18 sectii, printre care Cardiologie, Neurologie, Ortopedie, Gastroenterologie, Endocrinologie, Obstetrica-ginecologie, Dermatologie, Clinica de recuperare medicala, Dermatologie. Mai exista sectii de Anestezie Terapie Intensiva, Chirurgie generala, Geriatrie, Medicina interna si Radioterapie.

Spitalul are o capacitate totala de 880 de paturi, dintre care 700 sunt in spitalul din Capitala, iar restul in statiunea Olanesti. Numerele de telefon si adresele la care puteti obtine informatii suplimentare sunt 021/ 316.16.00 (bd. Marasti, nr. 17, sector 1, Bucuresti) sau 0250/ 94.76.47 (sat Comanca-Olanesti).

EVALUARE

Care sunt spagile: 10 lei asistentele; 400-500 de lei pentru medici in cazul in care aveti nevoie de operatie. De cerut nu cere nimeni, sunt chiar cazuri cand refuza banii. Curatenie: la prima vedere, nu sunt probleme.

Atmosfera: te poti odihni si pe un scaun de pe culoar, nu este vanzoleala; spitalul are un parculet in care te poti relaxa. Program de vizite: de la 15.30 la 17.00 in timpul saptamanii; de la 12.00 la 17.00 in weekend.