O echipă de medici cardiologi de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti a realizat recent o închidere percutanată de defect septal atrial (DSA), printr-o procedură minim-invazivă realizată pentru prima data în această unitate medicală. Mai mult, SUUB este singurul spital de stat din Capitală unde această procedură este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pe durata a opt ore, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au realizat patru astfel de intervenţii, cei patru pacienţi având vârste cuprinse între 30 şi 57 de ani.
Închiderea percutană de defect septal atrial s-a efectuat sub anestezie general, după care medical a realizat o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal, prin care a introdus un tub subţire, iar prin acel tub, un cateter. De-a lungul cateterului, a fost introdus un dispozitiv de tip umbrelă pe care l-a plasat la nivelul DSA, pentru a acoperi defectul.
Procedura a fost una minim invazivă, astfel recuperarea pacienţilor este rapidă.
“Defectul septal atrial se închide fie prin intervenţie chirurgicală, fie, în anumite cazuri care se pretează, cu ajutorul unui device care este ca o umbrelă”, a declarant prof. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog, coordonatorul echipei de medici de la SUUB.
Echipa de medici care a realizat cele patru procedure a fost formată din: prof. dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog, dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog, dr. Vlad Vintilă, medic primar cardiolog, dr. Claudiu Stoicescu, medic primar carddiolog, dr. Sorina Mihăilă, medic specialist cardiolog.
În realizarea tuturor celor patru procedure, medicii de la SUUB au fost asistaţi de dr. Neven Cace, medic cardiolog pediatru de la Spitalul Clinic Central din Rijeka, Croaţia.
Defectul septal atrial (DSA) este o malformaţie cardiac congenitală în care există o comunicare anormală între cele două atrii (camera superioare ale inimii).