Spitalul "Prof.dr. Irinel Popescu" din Băilești are aparatură din anii 70

Unitatea medicală se zbate să supraviețuiască. Aparatura veche trebuie înlocuită și mai este nevoie de medici.

La Spitalul din Băilești  se tratează  56.000 de oameni. Unitatea are 128 de paturi, împărțite în patru secții și cinci compartimente.

Aparatura este însă veche și ar trebui înlocuită. În martie anul trecut managerul unității a reușit să aducă un ecograf nou. Cu acest tip de ecograf pot fi efectuate investigaţii pentru afecţiuni ale aparatului cardio-vascular, afecţiuni abdominale, afecţiuni ginecologice, urologice, endocrinologice. . „Sperăm să ne aducă venituri suplimentare, nu numai prin contractul cu Casa de Asigurări, ci și prin plata directă a serviciilor medicale pentru că în contractul cu Casa sunt doar anumite servicii acreditate“, a declarat Mirela Ţibreanu, managerul spitalului, citată de Gazeta de Sud.

 „Avem nevoie de două mese chirurgicale pentru sălile de operație. Trebuie schimbate neapărat pentru că cele pe care le avem acum sunt din 1970. Le întreținem și le folosim așa cum sunt pentru că altă soluție pe moment nu avem“, a mai spus managerul unității medicale.

 „Ne-ar fi util un echipament de radiografie mobil. Noi asigurăm serviciile de radiologie și pentru spital, și pentru ambulator, în ambulatoriul de specialitate. Avem radiologie și în spital, dar aparatul de acolo este fix, nu mobil. De asemenea, tot pentru compartimentul de urgență, spitalul are nevoie și de un analizor pentru hematologie. Acesta ne-ar ajuta să facem analize medicale de urgență. Laboratorul nostru de analize oferă acest tip de servicii, dar se pot face cu programare și nu putem să avem acces nonstop. Aceasta este aparatura de care unitatea medicală are nevoie urgentă“, a povestit Mirela Ţibreanu.

La ultima contractare, spitalul a primit 490.000 de lei lunar. „Deocamdată, sunt asigurate serviciile până în luna septembrie și octombrie. Suma acoperă, în general, salariile personalului și ceea ce ține de cheltuielile legate de medicamente, reactivi, dezinfectanți. Comparativ cu anul 2014, am primit mai mult cu 40.000 de lei. Nu pot să spun că este foarte mult, dar să vedem ce o să mai fie pe viitor“, a specificat managerul unității medicale.

Deficitul de medici este o altă problemă. Unitatea medicală a scos la concurs opt posturi pentru specialități diferite. Posturile sunt pentru psihiatrie, dermatologie, boli infecțioase, oftalmologie, ORL, oncologie, ortopedie și traumatologie, diabet și boli de nutriție. Dosarele trebuie depuse până pe 8 mai. „Patru dintre specialități funcționează în acest moment cu medic încadrat cu contract de prestări servicii ca să putem asigura specialitățile medicale. Este vorba de psihiatrie, dermatologie și boli infecțioase, iar pentru oftalmologie avem un contract încheiat cu un medic pensionar. Sunt foarte mulți pacienți cu boală cronică pentru oftalmologie care se adresează spitalului nostru și, ca să nu îi trimitem la Craiova, am găsit această soluție“.