Spitalul Monza lansează un centru dedicat tratamentului minim-invaziv al bolilor de inimă

Sursa foto: EVZ

Un centru dedicat tratării cardiopatiilor congenitale și a bolilor cardiovasculare complexe prin intervenții minim-invazive, fără deschiderea toracelui și oprirea inimi a fost deschis în cadrul centrului Cardiostructural Clinic al Spitalului Monza. Se vor realiza doar intervenții endovasculare (pe calea vaselor de sânge) și hibride, care îmbină procedurile intervenționale și chirurgicale minim-invazive.

„La nivel internațional, s-au dezvoltat în ultimii ani centre dedicate intervențiilor cardiovasculare structurale, respectiv tratării defectelor anatomice ale inimii pe cale endovasculară. Acest tip de centru impune un grad ridicat de complexitate la nivelul echipei multidisciplinare și specializate, precum și în ceea ce privește echipamentul medical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională în cadrul spitalului. Cardiostructural Clinic presupune colaborarea următoarelor secții: Cardiologie intervențională, Chirurgie cardiovasculară (inclusiv cea pediatrică), Chirurgie vasculară, Anestezie și terapie intensivă, Cardiologie, Electrofiziologie, Radiologie și Imagistică Medicală.

„Din dorința de a reduce riscul operator la pacienții cu boli cardiovasculare complexe (de la naștere sau dobândite) am lansat, în urmă cu un an, Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe. În cadrul acestuia am realizat numeroase abordări multidisciplinare de elită. Odată cu lansarea Cardiostructural Clinic, vrem să dezvoltăm această direcție în beneficiul pacienților cu afecțiuni complexe sau cu o vârstă avansată, situații în care intervențiile chirurgicale clasice sunt asociate cu un risc operator mare sau inacceptabil”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară în cadrul aceluiaşi spital.

Printre intervențiile de excelență realizate cu succes până acum de către echipa multidisciplinară a Spitalului Monza se numără implantarea percutană de valvă aortică (TAVI sau TAVR) — introducerea unei proteze valvulare biologice auto-expandabile în interiorul valvei aortice native îngustate fie prin vasele femurale, fie printr-o incizie toracică de doar 5 cm în dreptul inimii; tratamentul endovascular al anevrismelor de aortă toracică și abdominală — inclusiv prin proceduri hibride de deconectare a vaselor arcului aortic de către echipa de chirurgie cardiovasculară și apoi implantarea unei endoproteze de către echipa de cardiologie intervențională; precum și tratamentul endovascular al cardiopatiilor congenitale — închiderea defectului septal atrial, a foramen ovale patent, a defectului septal ventricular sau a persistenței canalului arterial prin implantarea unui dispozitiv intracardiac tip „umbreluță” pe calea vaselor femurale.

 

Astfel, în cadrul Cardiostructural Clinic se vor trata prin abord multidisciplinar bolile valvulare ale adultului (stenoză aortică cu comorbidități, insuficiență mitrală ș.a.); patologia aortei toracice și abdominale (anevrisme și disecții), inclusiv urgențele aortice acute (ruptura traumatică a aortei, disecția aortică acută de tip B); anevrismele vaselor iliace, femurale și poplitee; cardiopatiile congenitale ale copilului mic și ale adultului (DSA, PFO complicat, DSV, coarctația de aortă ș.a.)

“Parte din filosofia grupului nostru este oferirea unui tratament multidisciplinar complet: diagnostic, tratament și recuperare. În momentul de față, suntem singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, iar lansarea Cardiostructural Clinic a fost posibilă datorită acestui lucru. Mai mult, anul acesta vom investi 1.5 milioane de euro în aparatură medicală și în deschiderea unor secții noi”, a spus Luca Militello, Directorul General al Spitalului Monza.