Spitalul imprastiat in tot orasul

Niciuna dintre cladirile Spitalului Judetean de Urgenta nu are toate serviciile medicale la un loc.

Spitalul Judetean de Urgenta din Ramnicu-Valcea functioneaza in prezent in patru cladiri situate pe strazi si chiar in localitati diferite. Nici macar Unitatea de Primiri Urgenta nu are toate serviciile medicale la un loc, de multe ori bolnavii fiind plimbati de la o sectie la alta pentru un examen de specialitate. Problemele cu care se confrunta sistemul sanitar din Valcea au iesit la iveala odata cu moartea sergentului in rezerva Florea Popescu.

Plimbarea cu ambulanta

Spitalul a fost construit in 1971, dar inca de atunci nu a fost proiectat pentru ca toate sectiile de urgenta sa fie la un loc. Astfel, in Calea lui Traian, acolo unde se afla si Unitatea de Primiri Urgenta, functioneaza cele mai multe dintre sectii.

Pe strada General Magheru, la numarul 2, se afla spitalul vechi, cum este cunoscut de localnici, in care sunt sectiile de boli infectioase, ORL - oftalmologie, pishiatrie si dermatovenerice. Spitalul este pozitionat in apropierea Salii Sporturilor, in cartierul 1 Mai, la aproximativ 2 km distanta de Unitatea de Primiri Urgenta, si este cel mai solicitat pentru consult de specialitate. Pentru a ajunge la el este traversata o zona extrem de aglomerata a orasului, mai ales la orele de varf.

In incinta Spitalului de Obstetrica si Ginecologie de pe strada Remus Bellu, nr. 3, din Catierul Libertatii, din anul 2000 au fost mutate Sectiie de oncologie si cronici. Este una dintre sectiile spitalului pentru care, indiferent din ce parte a orasului vii, trebuie sa treci peste calea ferata si uneori astepti la bariera minute bune.

Cea mai departata sectie a unitatii medicale, Sectia de balneo-fizioterapie, se afla la Calimanesti, la 21 kilometri de Ramnicu-Valcea. Intre cele trei cladiri ale spitalului de pe raza municipiului este o distanta de aproximativ 5 kilometri, iar la orele cu trafic intens aceasta poate fi si parcursa si in doua ore.

„Daca toate sectiile ar fi la un loc, s-ar elimina transportul interclinic pentru consult de specilaitate si atunci s-ar castiga minute pretioase pentru sanatatea bolnavului”, spune dr. Virgiliu Balasanu, medic primar de urgenta la  Serviciul de Ambulanta Valcea.

Stop la bariera Pentru ambulantierii care transporta bolnavii, calea ferata care traverseaza orasul este o pacoste. „Daca vii din Ostroveni catre spitalul vechi, treci de trei ori peste calea ferata, si daca ai ghinon prinzi bariera tot de atatea ori. Uneori numai la bariera pierzi 15-20 de minute”, sustine unul dintre soferii de la Serviciul de Ambulanta Valcea.

Municipalitatea a fost bine intentionata si a construit un pasaj pe sub calea ferata in zona Dacia. Numai ca, dupa finalizarea lucrarilor, constructorul si-a dat seama ca pe sub pasaj nu pot trece ambulantele mari, cele cu aparatura medicala. „Sunt prea inalte si le distrugem. Unii soferi au incercat si au avariat masinile”, adauga dr. Balasanu.

Se cauta solutii

Moartea in Salvare a lui Florea Popescu, dupa ce a fost plimbat de la o sectie la alta a spitalului, a revoltat opinia publica. Acum, factorii responsabili de soarta unitatii medicale sunt de acord ca ar fi ideal ca toate sectiile de maxima urgenta sa functioneze in aceeasi incinta. „Este nevoie de un concept nou asupra traseului pacinetului intr-un spital declarat de urgenta. Acum totul este haotic”, spune dr. Laurentiu Holerga, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Valcea.

Autoritatile judetene au pus la punct, inca de anul trecut, un plan de modernizare si reformare a spitalului. Un proiect pentru realizarea caruia inca se cauta fonduri structurale.