Spitalul Filantropia, renovat dupa 120 de ani

Unul dintre putinele spitale de obstetrica-ginecologie din tara, Filantropia, va functiona anul acesta la doar jumatate din capacitate.

Pana la sfarsitul lui 2007, activitatea la Spitalul Filantropia din Capitala se va desfasura la cota de avarie: din 195 de paturi, mai sunt disponibile doar 95. Toata activitatea s-a mutat "la strada”, in corpul A, care a fost deja renovat.

Mic si cochet, cu o fatada care aduce aminte de cladirile sfarsitului de secol XIX (cand de altfel a fost si ridicata cladirea), spitalul trebuie sa faca fata unui val de 1.500 de paciente pe luna.

Aglomeratie in garda In camera de garda a spitalului, pacientele impart chinuite un hol de 2 metri pe maximum 10 metri, iar sala in sine nu este nici ea cine stie ce incapatoare.

In afara urgentelor, in garda sunt asteptati sa vina si pacientii doctorilor din spital, de la cabinetele particulare. Daca viitoarei mamici ii este peste mana sa ajunga la cabinetul doctorului cu care urmeaza sa nasca,  are loc la spital consultatia de rutina. Tariful este de cabinet privat, chiar daca intimitatea nu.

Camera de Garda si biroul de internari sunt singurele locuri din spital unde pacientii pot intra liber. De cand cu noua mutare, spitalul si-a modificat si politica.

Nu trece nimeni dincolo de usa care desparte Camera de Garda de restul spitalului. Usa e pazita cu strasnicie si se deschide doar intre 15 si 17 in fiecare zi, pentru vizitele tatilor. Numai pacientele care vin pentru analize obtin bilet de intrare in afara programului de vizita. De la parter la etajul unu se intra pe baza de card.

Mihaela este una dintre mamicile care a nascut in Filantropia la sfarsitul anului trecut, exact inainte ca activitatea sa se mute in corpul de la strada. Atunci a ales sa stea intr-una dintre vechile rezerve cu plata, cu trei paturi in camera.

A dat 30 de lei pe noapte. Baietelul ei a stat la un loc cu ceilalti bebelusi. Camera in care a stat era veche, cu mobilier pe masura. Era curat in schimb, iar asistentele, desi le-a dat ceva bani abia la externare, s-au comportat bine.

"Se pune mare pret pe alaptat” "Asistentele nu au fost nici super dragute, dar nici dispretuitoare. Imi placea ca puneau pret pe alaptat si ne ajutau. Unele mamici aveau probleme, iar asistentele le invatau cum sa faca sa poata alapta”, isi aminteste tanara.

Dupa renovare, chiar daca paturile nu au inlocuite, spitalul are o fata radical schimbata. Geamurile termopan tin departe zgomotul si praful care vin de la celelalte corpuri aflate in renovare.

Baile, fie in camere sau pe hol, sunt ca la hotel. Camerele, holurile sunt proaspat varuite, usile sunt si ele de PVC. Singura camera cu plata, aflata la etajul unu, pentru lauze, are trei paturi, frigider, TV, baie proprie. Pretul pe noapte este de 100 de lei.

OFERTE

Genetica medicala si psiholog pentru mamici Spitalul Filantropia este unul dintre putinele din tara care are departament de medicina materno-fetala. "La noi se depisteaza malformatiile copiilor inainte de nastere. Tot aici se gaseste si un serviciu de genetica medicala”, mentioneaza profesorul Gheorghe Peltecu, directorul spitalului.

In plus, unitatea medicala are o sectie de ginecologie, una de obstetrica, alta de neonatologie si alta de anestezie si terapie intensiva. Laboratoarele de analize medicale, de radiologie si imagistica medicala, de anatomie patologica, de psihologie, de planificare familiala si un cabinet de colposcopie intregesc oferta.

Pacientele care nu au asigurare sau trimitere de la medicul de familie platesc pentru o consultatie 10 lei, un test Papanicolau - 15 lei si o colposcopie - 50 de lei, mult mai ieftin decat in centrele medicale private. Spitalul se afla pe bd. Ion Mihalache, nr. 11-13, iar numarul de telefon este 021/318.89.30.

EVALUARE Spaga: in jur de 600 de lei - medicul principal, 100 lei - anestezistul, 20-30 lei  asistenta, 5 lei - pansarea. Sunt medici care obisnuiesc sa anunte gravida cat si cui sa dea bani.

Mancare: adusa de firma de catering.

Atmosfera: e liniste, curat, in fata spitalului este un parculet.

Informarea pacientului: la internari sunt trecute o serie de informatii pe usa, care includ si recomandari cu ce trebuie sa cuprinda bagajul viitoarei mamici; preturile pentru neasigurati sunt la vedere.