Terenurile mai multor spitale din Bacău au făcut obiectul unor procese de retrocedare intentate de foştii proprietari, peste 2.100 de metri pătraţi de teren fiind retrocedaţi până în prezent.
Cel mai afectat este Spitalul Judeţean de Pediatrie, care a rămas fără 1.300 de metri pătraţi de teren din curte. Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă are cu 800 de metri pătraţi de teren mai puţin. Dan Stoica, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), spune că activitatea spitalului nu este, deocamdată, afectată de procesul retrocedărilor.
”La SJU au fost retrocedaţi aproximativ 800 de metri pătraţi. Proprietarii sunt urmaşii unor persoane care au avut case în această zonă, înainte de construirea spitalului. La un moment dat se punea în discuţie dacă şi un teren din vecinătatea Palatului Administrativ trebuie retrocedat. În acest moment nu avem probleme de acces sau de altă natură. Funcţionăm la parametri optimi dar, în privinţa altor posibili proprietari sau urmaşi de-ai lor, consiliul judeţean va trebui să găsească o soluţie de compensare", susţine Dan Stoica.
”Ne afectează activitatea”
De cealaltă parte, medicul Aurelia Ţaga, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie, atrage atenţia că activitatea instituţiei este afectată de valul de retrocedîri din ultimii ani.
„Au venit cu graniţa către spital. Proprietăţile ajung până în ambulatoriul de specialitate. Ne afectează, într-un cuvânt", spune Aurelia Ţaga.
Potrivit autorităţilor judeţene, majoritatea instituţiilor din ţară se confruntă cu probleme generate de cererile de retrocedare ale foştilor proprietari. ”Acele exproprieri nu s-au întâmplat doar la Bacău. În toată ţara există situaţii similare celei cu care se confruntă Consiliul Judeţean Bacău. Deocamdată, toate cererile de retrocedare au fost soluţionate conform legii. Proprietarul poate să facă ce vrea cu terenul său. Nimeni n-a ştiut, la data efectuării exproprierilor, că pe acel teren va fi construit un spital", spune Cătălina Zară, secretarul Consiliului Judeţean Bacău.