Febra hemoragică determinată de virusul Ebola, apărut în Africa de Vest, determină și România să ia măsuri. „Epidemia se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări”, a avertizat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens.
Organizația Mondială a Sănătații (OMS) anunță că până în data de 23 iulie au fost confirmate 1.201 de cazuri, dintre care 672 decese. Potrivit Ministerului Sănătății, până acum nu s-au înregistrat cazuri de Ebola în țara noastră, însă unitățile de primiri urgență și Poliția de Frontieră au primit informări privind simptomatologia afecţiunii.
De la febră la sângerări
„Cele mai frecvente simptome cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul Ebola sunt debutul brusc cu febră, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât. Urmează vărsături, diaree, erupții cutanate, afectarea funcției renale, iar, în stadiu avansat, hemoragie atât internă, cât și externă. Rezultatele analizelor de laborator includ niveluri mici a numărului de leucocite și trombocite și nivel crescut al enzimelor hepatice”, detaliază experții OMS.
Perioada de incubație a bolii variază între 2-21 zile, rata mortalității e cuprinsă între 25 și 90% și nu există un vaccin omologat împotriva ei. „România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, ca urmare pasagerii din aceste direcţii ajung pe alte aeroporturi unde se efectuează monitorizări”, mai anunță oficialii Ministerului Sănătății.
Mai concret, conform centralizărilor făcute de OMS, în Guineea (de unde a pornit epidemia) s-au confirmat 427 de cazuri și 319 decese, în Liberia 249 de cazuri și 129 de decese, iar în Sierra Leone - 525 de cazuri și 224 de decese.