Evenimentul Zilei > Justitie > „Spionul șef” din dosarul Black Cube a stat 192 de zile în arest pentru fapte „insuficient probate”
„Spionul șef” din dosarul Black Cube a stat 192 de zile în arest pentru fapte „insuficient probate”

„Spionul șef” din dosarul Black Cube a stat 192 de zile în arest pentru fapte „insuficient probate”

Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe soţii Dragomir pentru acuzaţii grave aduse de procurorii DNA, condamnându-i doar la câte un an cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii

Arestat în dosarul Black Cube, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat joi, într-un alt dosar, de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii. Soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, a fost condamnată tot la un an de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune.

Probe, ioc!

După ce a fost ţinut în arest în acest dosar 192 de zile, Daniel Dragomir a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care DNA îl trimisese în judecată, respectiv uz de fals; spălare a banilor; folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Judecătorul a constat că pentru aceste fapte nu există probe la dosar.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care l-a ţinut şase luni în arest, în 2015, pe Daniel Dragomir, admiţând contestaţiile DNA împotriva hotărârilor TMB de punere în libertate.

Denunţătorul de la Avicola Crevedia, anchetat de DNA

Unul dintre denunțătorii lui Dragomir a fost milionarul libanez de origine franceză Rami Ghaziri, care controlează Avicola Crevedia. Totul ar fi început în februarie 2013, când unul dintre partenerii săi de afaceri, Emile Kharrat, auditor financiar și cenzor la Avicola Crevedia, i-a spus pentru prima dată că societatea avea nevoie de protecție. Până atunci, firma ar fi plătit unor „persoane influente” suma de 25.000 de euro pe lună și 1% din TVA-ul rambursat. „Încerc să redau textual susținerile lui Kharrat Emile și, în esență, au fost: … Pentru a ne putea dezvolta afacerea în România în condiții normale, știind că, la urma urmelor, suntem cetățeni străini și că afacerea a devenit, între timp, una din cele mai mari din domeniu, nu vom putea continua în acest mod decât dacă vom avea protecție”, a povestit Ghaziri. Era vorba de protecție la Ministerului Finanțelor, ANAF și Garda Financiară.

Ghaziri avea, la momentul denunţului, mai multe dosare la DNA, fiind cercetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. În decembrie 2014, a fost trimis în judecată pentru o fraudă de 1,2 milioane de euro din fonduri europene. Tot el a denunțat-o pe procuroarea Angela Nicolae, condamnată la patru ani.

Un dosar bazat doar pe denunţuri

Pe 15 februarie 2013, Dragomir și-a dat demisia din SRI și a intrat în afaceri. Au urmat mai multe întâlniri între Ghaziri şi Dragomir, care ar fi primit de la Ghaziri 374.078 de euro în contul soacrei sale și 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa, în calitate de administrator al firmei Emar Investments Group. Cheltuielile cu înființarea și dotarea societății ar fi fost făcute tot de Ghaziri, inclusiv un autoturism Porsche Cayenne. Fostul ofițer SRI a negat vehement acuzațiile procurorilor DNA și susţine că întregul dosar se bazează doar pe denunțuri.

O condamnare pentru justificarea arestului preventiv

După sentinţa TMB de joi, Marilena Dragomir (foto) a scris pe contul său de Facebook: „Şase luni și jumătate de arest preventiv pentru fapte care nu există! Dragomir Daniel a fost achitat pentru toate faptele pentru care a fost arestat! (Trafic de influență, spălare de bani, divulgare de informații nedestinate publicității)”. Ea mai spune că soțul său, Dragomir Daniel a fost condamnat un an cu suspendare pentru a se acoperi cele şase luni de „arest preventiv abuziv” şi că fapta pentru care au fost condamnaţi la un an cu suspendare nu exista la dosar la momentul arestării.Arestat preventiv pentru urmărirea lui Kovesi

DIICOT anunţa pe 5 aprilie, printr-un comunicat, că israelienii Ron Weiner și David Geclowicz au fost reținuți pe data de 3 aprilie, ei fiind arestați în aceeași zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului București. Aşa începea scandalul Black Cube.

Cetățenii israelieni erau anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în ceea ce ei denumiseră operaţiune „Tornado”. Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus sunt foşti ofițeri de informații și co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan — fost director Mossad în perioada 2002-2011.

Constituirea unui grup infracţional organizat

În noaptea de 13 spre 14 septembrie au avut loc noi percheziții în dosarul Black Cube, la Daniel Dragomir,. El a fost reținut pentru 24 de ore pentru constituirea unui grup infracţional organizat, apoi a fost plasat în arest preventiv, fiind prezentat ca iniţiatorul spionării şefei DNA.

În depoziţia sa, directorul general al Black Cube, Dan Zorella, vorbeşte despre o operaţiune susţinută de şeful SRI şi de preşedinţie, abuzuri ale Laurei Codruţa Kovesi şi cum s-a desfăşurat acţiunea de spionaj şi după arestarea angajaţilor Black Cube la Bucureşti. Depoziţia lui Dan Zorella a fost dată pe 27 iunie. În 15 septembrie, Daniel Horodniceanu, şeful DIICOT, declara că aşteaptă să primească din Israel, de la comisia rogatorie, documentele probatorii.

Directorul general Black Cube susţine că Dragomir a vorbit cu el despre „o problemă naţională extrem de importantă pentru România” şi greşelile din istoria şefului DNA, dar şi din cea a lui Florian Coldea, fostul său coleg cu care a acţionat în 2005 pentru eliberarea ziariştilor răpiţi în Irak. Menţionând relaţia de prietenie dintre Coldea şi Kovesi, Dragomir a cerut directorului de la Black Cube ca întreaga operaţiune să se desfăşoare departe de omul doi al Serviciului Român de Informaţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nici el, nici Preşedinţia nu au fost implicaţi în acţiunea Black Cube, afirmând că acuzaţiile care i se aduc SRI sunt ‚’caraghioase’’.

Decorat de CIA

Locotenentul-colonel (r) Daniel Dragomir a fost medaliat de CIA, dar i-a fost conferit şi Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler. După trecerea în rezervă, Dragomir a investit în publicitate și mass-media.Istoricul dosarului Black Cube

5 aprilie. DIICOT a anunţat reţinerea în Bucureşti, în noaptea de 2 spre 3 a aceleiaşi luni, a cetăţenilor israelieni Ron Weiner şi David Geclowicz, sub acuzaţia de atac informatic şi intimidare a Laurei Codruţa Koveşi şi a unor apropiaţi de-ai ei.

● 10 mai. Kovesi a susţinut, la Europa FM, că a fost audiată ca martor în dosarul „Black Cube”, că nu i s-a spart mailul și că este convinsă că procurorii vor afla cine este clientul care a apelat la compania de investigaţii în încercarea de a o discredita.

● 22 iulie. Ron Weiner şi David Geclowicz au fost plasaţi în arest la domiciliu.

● 22 august. Surse judiciare au confirmat pentru Mediafax că procurorii DIICOT au fost în Israel pentru acte de cercetare penală şi pentru a ridica probe.

● 8 septembrie. Curtea de Apel Bucureşti a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Ron Weiner.

● 13 septembrie. Procurorii l-au reţinut pe Daniel Dragomir. Ei spun că din mailurile lui Kovesi și apropiaților săi au fost sustrase informații confidențiale.

● 16 noiembrie. Tribunalul București a decis condamnarea israelianului David Geclowicz la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția.

● 29 noiembrie. Tribunalul București a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de israelianul Ron Weiner cu procurorii DIICOT în dosarul „Black Cube” privind hărțuirea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.